Lommel en Opglabbeek testen slim stroomnet

Lommel en Opglabbeek testen slim stroomnet

Lommel en Opglabbeek testen slim stroomnet

Print
2.600 gezinnen in Lommel en Opglabbeek kunnen, op vrijwillige basis, het Europese stroomnet van de toekomst testen. Ze komen in aanmerking voor de goedkope installatie van zonnepanelen die op een intelligente manier stroom produceren.

Donderdagavond krijgen de bewoners van de wijken Nieuwe Kempen en Louwel in Opglabbeek alle informatie over het project MetaPV. Dinsdag is er in Lommel een info-avond.

Omdat het bestaande elektriciteitsnet de toename van de stroomproductie zoals met zonnepanelen op termijn niet meer aankan, wil Europa nagaan of nieuwe technologie de capaciteit van de stroomkabels kan verhogen. Het Limburgse project MetaPV is door de Europese Commissie als enige demonstratieproject geselecteerd.

MetaPV gaat in Lommel en Opglabbeek slimme omvormers installeren die de stroom van zonnepanelen beter op het net kunnen sturen of zelfs naar batterijen. Vanaf juni 2011 gaat men de zonnepanelen installeren bij burgers en bedrijven die de panelen goedkoop kunnen kopen. Het project kost 40 miljoen euro.

Guy THUWIS

Nu in het nieuws