Europese firma's sponsoren klimaatontkenners in VS

Europese bedrijven hebben Amerikaanse klimaatontkenners gul gesponsord terwijl ze hier, in Europa, beweren alles in het werk te stellen om het klimaat te vrijwaren. Als excuus roepen ze wel in dat Europa moeilijk strenger kan optreden "zolang er in de VS geen doeltreffender klimaatbeleid wordt gevoerd". Dat zegt de Bond Beter Leefmilieu.

ghouben

Bij de bedrijven die Amerikaanse klimaatontkenners financieren, zijn er een aantal grote namen die ook in Vlaanderen actief zijn zoals ArcelorMittal, GDF Suez, BASF en Bayer.

In een eerste fase verwees de Bond Beter Leefmilieu ook naar Solvay, maar het betrokken Amerikaanse bedrijf Solvay Pharmaceuticals werd reeds vorig jaar doorverkocht aan het Amerikaanse Abbott. Er bestaat dus geen rechtstreekse link meer tussen het Amerikaanse bedrijf en de Belgische onderneming Solvay.

80 procent

Bedrijven met nogal wat uitstoot zoals Lafarge, GDF Suez, EON, BP, BASF, Bayer en ArcelorMittal gaven 240.200 dollar (172.000 euro) uit aan Amerikaanse senatoren die een strengere klimaatwetgeving blokkeerden. Deze 240.200 dollar vertegenwoordigt 80 procent van het totale bedrag dat deze topbedrijven samen spendeerden in de senaatsverkiezingen van 2010.

De cijfers werden gepubliceerd werd door het Europese klimaat-actienetwerk CAN Europe. De Bond Beter Leefmilieu (BBL) is een van de 130 ngo's van CAN Europe. Volgens dit netwerk hadden deze topbedrijven bewust de bedoeling om de Amerikaanse klimaat- en energiewetgeving te beïnvloeden.

Vastgoed

Jobs in de regio