"Vrijmaking postdiensten laat te wensen over"

Vrijmaking postdiensten laat te wensen over

"Vrijmaking postdiensten laat te wensen over"

Print
De vrijmaking van de postdiensten in ons land dreigt een dode mus te worden, zegt de belangenorganisatie van de gebruikers. Ze zijn niet te spreken over het ontwerp van de ministers Vincent Van Quickenborne (Open Vld) en Inge Vervotte (CD&V). Dat zou de vrije concurrentie sterk bemoeilijken.

Binnenkort bespreekt de Kamercommissie Infrastructuur het ontwerp over de vrijmaking van de postdiensten. Daarin staat dat nieuwe concurrenten van bpost, zoals De Post zich nu laat noemen, in de drie regio's van het land moeten investeren. Ook moeten ze zich engageren om na twee jaar tweemaal per week de post te bedelen en na vijf jaar 80% van elk gewest te dekken. De bedeling moet volgens het wetsontwerp door werknemers met een werknemersstatuut gebeuren.

Bpost zou de universele dienstverlening blijven verzekeren. Die wordt dus afgeschermd van de concurrentie. Het gaat om de uitreiking van dagbladen en tijdschriften. Dit gebeurt onder de kostprijs, in ruil krijgt bpost een subsidie.

Verder moet bpost geen btw aanrekenen voor zakelijke post, de nieuwe concurrenten wel. Ook dit noemen de gebruikers een discriminatie die erop gericht is om de concurrentie te weren. Voor bedrijven die de BTW niet kunnen recuperen, is dat immers een slechte zaak. Op die manier wordt 20% van de markt afgeschermd.

Het wetsvoorstel voorziet ten slotte ook dat het BIPT een strenge controle blijft uitoefenen op de prijs van de postzegel en in laatste instantie over prijsverhogingen beslist. De vrije tarifering, toch een van de doelstellingen van de liberalisering, is hiermee ver weg, heet het nog.

JVG