N-VA: "Als PS niet van positie afwijkt, is het gedaan"

N-VA: Als PS niet van positie afwijkt, is het gedaan

N-VA: "Als PS niet van positie afwijkt, is het gedaan"

Print
De N-VA reageert niet optimistisch op de aanstelling van Johan Vande Lanotte (sp.a) als koninklijk bemiddelaar. De partij is niet meer overtuigd van de formule met zeven partijen en is ook verontwaardigd dat ze het nieuws over Vande Lanotte via de media moest vernemen.

"Wij stellen vast dat Vande Lanotte, na een audiëntie van Elio Di Rupo van drie uur, snel wordt aangesteld. Wij zijn daarin niet gehoord, niet geconsulteerd en zijn ook niet meer op het paleis ontboden. Ik denk dat we toch geen kleine speler in het verhaal zijn, maar wij worden daar blijkbaar niet in gehoord. Wij hebben de aanstelling van Vande Lanotte vernomen via de pers", aldus N-VA-Kamerfractieleider Jan Jambon.

Dat de liberalen nog altijd niet gehoord zijn, vindt Jambon ook zeer merkwaardig. "De formule met de zeven partijen heeft ons gebracht bij een algemene patstelling."

'PS moet toegeven'

"Het fundamenteel probleem is dat de PS schrik heeft van fiscale verantwoordelijkheid voor de deelstaten. Voor de PS mag het Wallonië niets kosten, moet er bijfinanciering zijn voor Brussel en bijfinanciering voor de federale overheid. In dat scenario is het duidelijk dat Vlaanderen het kind van de rekening wordt. We weten dus waar de knoop zit, maar we hebben geen signalen gekregen dat hier verandering in zal komen", luidt het nog.

Het pessimisme wil wel niet zeggen dat Vande Lanotte geen kans krijgt van de N-VA. "Wij willen iedereen een kans geven. Maar wij hebben onze nek ver uitgestoken en naar een compromis gezocht. Als de PS niet van haar positie afwijkt, is het voor ons gedaan."

Nu in het nieuws