Johan Vande Lanotte (sp.a) nieuwe bemiddelaar

Johan Vande Lanotte (sp.a) nieuwe bemiddelaar

Johan Vande Lanotte (sp.a) nieuwe bemiddelaar

Print
De koning heeft Johan Vande Lanotte (sp.a) aangesteld als koninklijk bemiddelaar. Hij moet de zeven partijen weer op één lijn krijgen.

Sp.a-kopstuk Vande Lanotte is donderdagnamiddag ontvangen op het Paleis van Laken. De koning heeft hem gevraagd om de gesprekken met de zeven partijen weer op gang te trekken. Ook over de financieringswet zal Vande Lanotte het moeten hebben met de partijen en met experts van de Nationale Bank en het Planbureau.

De bedoeling is dat meer objectieve cijfers de verwarring over de financieringswet wegnemen bij de betrokken partijen.

Letterlijke tekst van het Paleis:

Zijn eerste doel zal zijn het vertrouwen te herstellen.

Op basis van de werkzaamheden van de verduidelijker, de bemiddelaars en de preformateur wordt hij belast met het testen van de verschillende hypothesen die zijn voorgesteld aangaande de financieringswet, ten einde de financiële gevolgen ervan voor het federale niveau en de gefedereerde entiteiten te voorspellen. Hij zal ook nagaan of deze ramingen te verzoenen zijn met de 12 overeengekomen principes. Hij zal dit werk uitvoeren in samenwerking met de Nationale Bank en het Planbureau.

Bovendien, zal de bemiddelingsopdracht ook de andere domeinen beslaan, behandeld door de 7.

Moeilijk

Vande Lanotte zelf noemt de bemiddelingsopdracht "de moeilijkste opdracht uit zijn politieke carrière". Over timing en werkwijze wil hij voorlopig niet veel kwijt. Vande Lanotte wil niet afhangen van een deadline. Wel laat hij weten dat hij op 2 november een eerste verslag zal uitbrengen bij de koning. Tot dan zal hij niets lossen.

"Het herstellen van het vertrouwen en het objectiveren van een aantal voorstellen zijn essentiële voorwaarden om tot een effectieve dialoog te komen. Vertrouwen en redelijkheid zijn de sleutelwoorden", aldus Vande Lanotte.

De naam van de ex-minister van sp.a ging al langer rond in de wandelgangen. Eerder wilden zowel sp.a als N-VA dat het initiatief bij de N-VA kwam te liggen. Bart De Wever werd dan ook aangesteld als koninklijk verduidelijker.

Nu duidt de koning toch Vande Lanotte aan. "Hij is de geschikte man", liet ander sp.a-kopstuk Frank Vandenbroucke zich al ontvallen.

Lees ook de reacties van de andere partijen:

PS en cdH stellen zich ter beschikking van Vande Lanotte
CD&V en Groen! willen "constructief" meewerken met Vande Lanotte
Sp.a blij met aanstelling Vande Lanotte
N-VA: "Als PS niet van positie afwijkt, is het gedaan"

Geen liberalen

Maandag kwam N-VA-voorzitter Bart De Wever zijn opdracht als koninklijk verduidelijker teruggeven nadat de Franstalige partijen zijn compromistekst hadden afgeschoten. Dinsdag zag de koning de groene partijvoorzitters Wouter Van Besien (Groen!) en Jean-Michel Javaux (Ecolo).

Woensdag volgden Joëlle Milquet (cdH), Caroline Gennez (sp.a) en Wouter Beke (CD&V). Di Rupo werd donderdag geconsulteerd door de koning en dan was de vorst weer aan zet. Hoewel in het begin van de week nog geopperd werd dat de liberalen een uitnodiging zouden krijgen, lijkt dat nu toch niet het geval te zijn.

Nu in het nieuws