Gemeente huurt zaal Kwarto als jeugdhuis

Jongeren in Berlaar hebben naar eigen zeggen nood aan een ontmoetingsruimte, en dan denken ze vooral aan een jeugdhuis. De gemeente heeft hiervoor geen geschikte locatie, maar financiert wel een alternatieve oplossing.

De gemeentelijke jeugddienst organiseerde een bevraging onder jongeren. Uit de resultaten bleek dat jongeren over het algemeen graag in Berlaar wonen. Toch waren er twee overheersende wensen: kinderen willen veiliger naar school en er is nood aan een ontmoetingsruimte, vooral een jeugdhuis. Dit moet een eigen plek vormen waar jongeren kunnen samenkomen (zonder dat het geld kost) en waar er ook vormende activiteiten en workshops kunnen gegeven worden. Deze tekst lezen we in het Jeugdbeleidsplan 2011-2013 die de gemeenteraad dinsdag goedkeurde.

“Met de gedreven krachten waaruit de jeugdraad nu bestaat, denk ik dat er een goede kans op slagen is om een jeugdhuis te runnen”, zegt burgemeester Walter Horemans (CD&V). “We gaan daarom alle openbare ruimtes oplijsten, want voor een nieuwbouw hebben we geen geld. Helaas denk ik dat de gemeente geen geschikt pand heeft om een jeugdhuis in onder te brengen. De jeugdraad stelde de leegstaande brandweerkazerne voor. Maar als die ongeschikt is voor de brandweer, is ze dat ook voor een jeugdhuis.”

“Toch willen we de jeugdraad deels tegemoet komen. Daarom gaan we de komende drie jaar gedurende één dag per maand zaal Kwarto huren. Daar kan de jeugdraad dan allerlei activiteiten plannen. Als blijkt dat er een voldoende draagvlak bestaat, vooral dan op gebied van de operationele werking, is de opening van een echt jeugdhuis over enkele jaren misschien mogelijk”, vermoedt Walter Horemans.

“Centraal en gezellig”

Jeugdraadvoorzitter Gerry Dumortier is tevreden. “We hebben een tijdje moeten lobbyen, want de gemeente was niet onmiddellijk laaiend enthousiast. Het vorige jeugdhuis is immers in mineur gestopt. De keuze om net zaal Kwarto te huren, vinden we prima. De zaal is centraal gelegen en niet te groot. Dat komt de gezelligheid ten goede. Voor de exploitatie van het jeugdhuis gaan we waarschijnlijk een beroep doen op vzw Paranoic Dancers.”

“De jeugdraad zal zaal Kwarto voor het eerst als jeugdhuis gebruiken op zaterdag 15 januari. Vervolgens is er elke derde zaterdag van de maand een activiteit. Per keer betalen we 150 euro huurgeld”, zegt schepen van Jeugd Jan Hendrickx (N-VA).

CVR

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio