Scouts spelen in historische Pieter Pothoeve

Print

Scouts spelen in historische Pieter Pothoeve

Deurne - Deurne heeft er een historische site bij. Er zijn restanten teruggevonden van de Pieter Pothoeve.

Gisteren las u in deze krant dat vader Piet Wollaert vermoedde dat het scoutslokaal van zijn kinderen wel eens het restant van een historische hoeve zou kunnen zijn. Zijn vermoedens werden nu bevestigd door Georges Troupin van de archeologische dienst van de stad Antwerpen.

De scoutsgroep 68 Sint Maarten heeft zijn lokalen aan de rand van het vliegveld van Deurne. Op oude kaarten van deze plek is te zien dat hier ergens een oude omwalde hoeve, het hof van Zoeme, heeft gestaan. De eerste vermelding dateert van 1370. Later krijgt het gebouw de naam Pieter Pothoeve. De hoeve is aan het begin van de vorige eeuw verdwenen.

Op een dag voerde Piet Wollaert controlewerken uit aan het scoutslokaal. Een deel van de buitenbezetting aan het raam kwam los. Wollaert merkte dat de onderliggende steen, die gebruikt was voor het raamkozijn, met de hand was gehouwen. Hij verwittigde de dienst archeologie en monumentenzorg van de stad Antwerpen.

Bijgebouw

De dienst kwam op woensdagochtend ter plekke. Voor Georges Troupin, technisch bestuursassistent bij deze dienst, is het duidelijk: het metselwerk dateert zeker van de 18de en mogelijk zelfs van de 16de eeuw.

Troupin: “Ik vermoed dat het hier om een bijgebouw van de Pieter Pothoeve gaat. Het hoofdgebouw lag iets meer zuidwaarts. Ook de omliggende gracht is nog zichtbaar.”

Troupin vreest dat er te weinig originele resten overschieten om het gebouw op te nemen op de lijst van het Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed, maar een vermelding zal er zeker komen. Volgens de oudheidkundige moet er nu vooral gezocht worden in documenten naar sporen van het gebouw.

“Dat zal niet eenvoudig zijn”, vreest Troupin. “Over hoeves, verbonden aan kastelen, kan je meestal nog wel wat informatie terugvinden. Losstaande hoeves hebben echter geen echt archief.”

Wilfried Defillet

Foto's: Patrick De Roo en Wim Hendrix

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio