Parachutemoord: Van Aelst roept op tot menselijkheid

Print

Parachutemoord: Van Aelst roept op tot menselijkheid

In het assisenhof in Tongeren wordt vandaag bepaald hoe lang Els Clottemans naar de gevangenis moet voor de moord op Els Van Doren. Openbaar aanklager Patrick Boyen heeft levenslang geëist, meester Vic Van Aelst roept op tot menselijkheid.

Bekijk Els Clottemans schuldig aan moord op Els Van Doren (video)
Lees ook: hier foto's van een bewogen procesdag.

Patrick Boyen, de openbare aanklager, kreeg vanmorgen als eerste het woord. Hij wond er geen doekjes om. "Moord is een misdaad waarvoor de zwaarste straf voorzien wordt: levenslange opsluiting", stelde hij. "We moeten de wet dan ook toepassen".

In verzachtende omstandigheden gelooft Boyen niet. "We hebben de beelden gezien. De feiten die u gepleegd hebt, sabotage, is het laagste van het laagste: er bestaat geen geniepigere manier om iemand te doden".

Ook Clottemans' blanco strafregister is niet voldoende. "Moet dit gelden als u iemand op een laffe manier vermoordt, dit vier jaar lang ontkent, de kinderen beschuldigt? Neen!"

"Met zieke mensen moet u medelijden hebben"

Na Boyen komen ook meester Vic Van Aelst en Katrien Van der Straeten aan het woord. Zij menen dat er wel verzachtende omstandigheden zijn en stellen zich vragen bij het nut van een lange gevangenisstraf.

"Als advocaten van de verdediging gaan wij wekelijks mensen bezoeken in de gevangenis. Maar mensen vervagen daar van de maatschappij. Ik vraag u om haar nog een perspectief te geven. Sluit de deur niet volledig. Geef haar een lichtpunt zodat ze verder aan zichzelf kan werken en zodat ze in de toekomst de mogelijkheid heeft om haar leven verder te zetten", aldus Verstraeten.

Van Aelst voegt daaraan toe. "Zieke mensen, daar moet u medelijden mee hebben. Heeft zij gevraagd om een psychopaat te zijn? Heeft zij gevraagd om een borderliner te zijn?".

Clottemans zelf kreeg na afloop ook nog de gelegenheid om iets te zeggen. Ze deed dat echter niet. De jury heeft zich nu teruggetrokken om samen met de 3 beroepsrechters te beraadslagen.

Herbeleef de laatste procesdag:

Wilt u reageren? Dat kan via hier@reageren.be. Vergeet uw naam en gemeente niet te vermelden!

Nu in het nieuws