Magnette vraagt einde van theater en Latijnse spreuken

Magnette vraagt einde van theater en Latijnse spreuken

Magnette vraagt einde van theater en Latijnse spreuken

Print
Paul Magnette (PS), ontslagnemend minister van Klimaat en Energie, spoort N-VA en kopman Bart De Wever aan om te blijven onderhandelen. Volgens de 'woordvoerder van Elio Di Rupo in Vlaanderen' is er geen alternatief.

Volgens Magnette verloopt het debat momenteel té emotioneel. De Franstalige socialist vraagt dan ook met het theater en de Latijnse spreuken te stoppen en het eindelijk over de inhoud te hebben.

"Als Bart De Wever aandachtig naar de Franstaligen geluisterd had, kon hij perfect voorspellen wat onze reactie zou zijn. Hij was naïef in zijn reactie. Of cynisch, dat kan ook", aldus Magnette in een Corelio-krant.

Zwarte piet

De minister geeft ook toe dat de partijtop er even aan dacht om niet meteen te reageren op De Wevers tekst om zo de indruk te vermijden dat de zwarte piet werd doorgeschoven aan De Wever.

Dat de PS ook voor 90 procent akkoord was met het schrijven van De Wever was volgens Magnette een onhandige uitspraak. "Ik bedoelde dat we verbaasd waren dat De Wever niet - zoals aangekondigd - van een wit blad vertrok en binnen de perimeter van Elio Di Rupo bleef. Hier doet de tekst trouwens iedereen evenveel pijn, maar de Franstaligen toch meer dan anderen."

De Croo

Magnette en zijn partij zouden er naar verluidt alles aan doen om nieuwe verkiezingen te vermijden. Het beruchte Plan B, waarbij Wallonië en Brussel het nieuwe België zouden vormen, houden ze in het achterhoofd bij als levensverzekering.

Van een regering zonder N-VA wil Magnette ook niet weten. "Dat is politiek niet haalbaar. N-VA en PS hebben de verkiezingen gewonnen, dus moet je met die twee partijen verder."

Met de liberalen er bij zou het naar verluidt ook niet makkelijker worden. "Bovendien zie ik Alexander De Croo niet plots tot een regering toetreden", besluit Magnette.

Nu in het nieuws