1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Els Clottemans schuldig aan moord op Els Van Doren (video)

De assisenjury heeft Els Clottemans schuldig bevonden aan de parachutemoord op Els Van Doren. Dat besluit las de voorzitter van de jury woensdagavond voor. Clottemans gaf eerst geen kik bij het horen van de schuldverklaring, maar toen het nog eens herhaald werd, veegde ze tranen van haar gezicht. Donderdag krijgt de 26-jarige lerares haar straf te horen. De strafmaat kan gaan van drie jaar cel tot levenslange opsluiting.

ssimons

Clottemans heeft volgens de jury de valschermuitrusting van de destijds 38-jarige Van Doren met voorbedachte rade gesaboteerd, met de bedoeling haar te vermoorden. Zowel op de schuldvraag als op de vraag of de moord met voorbedachten rade werd gepleegd, antwoordde de jury "schuldig".

Geef uw mening over de uitspraak op hier@reageren.be

Eerst geen kik, dan tranen

Els Clottemans gaf bij het horen van haar schuldigverklaring aanvankelijk geen kik, maar toen de voorzitter van het hof nog eens herhaalde dat ze schuldig was aan de moord op Els Van Doren, veegde ze tranen weg op haar gezicht. Ze keek bij het verlaten van de assisenzaal niet meer naar haar moeder, die in de zaal zat.

Strafmaat

Het assisenhof in Tongeren bepaalt donderdag de strafmaat, die kan gaan van drie jaar cel tot levenslange opsluiting, voor de veroordeelde Clottemans.

Om 10 uur komt het hof bijeen om te beraadslagen over de strafmaat. Eerst zal openbaar aanklager Patrick Boyen de straf vorderen voor Clottemans. Daarna kan de verdediging, meesters Vic Van Aelst en Katrien Van der Straeten, pleiten om de jury te vragen mild te zijn bij de strafbepaling. Vervolgens trekt het assisenhof zich terug.

Lees ook Jury vindt "door moordenaar gestolen" make-up tasje Els Van Doren terug Lees ook "Ik ben echt onschuldig" - Herlees de replieken

Ongenoegen

Vic Van Aelst, advocaat van de veroordeelde Els Clottemans, gaf woensdag geen commentaar bij het verlaten van de assisenzaal. Donderdag zal hij wel een reactie geven als er een uitspraak is over de strafmaat.

Van Aelst zei dat hij Clottemans tot het bittere eind verdedigd heeft en dat hij gedaan heeft wat hij moest doen. Hij liet wel zijn ongenoegen blijken over de wijze van communiceren met de pers. Van Aelst riskeert immers een levenslange schorsing als hij met de pers praat. Dat werd begin deze maand beslist nadat hij geregeld de pers te woord stond op de trappen van het gerechtsgebouw.

Problemen

Amper twee uur na het begin van de beraadslaging belde de jury al. Vals alarm, zo bleek. Want een kwartiertje later belden ze tweemaal - wat betekent dat er een probleem was - en moesten alle advocaten, de burgerlijke partijen, de openbare aanklager, het hof en Els Clottemans zelf naar de studiekamer.

Achteraf werd duidelijk dat het om een technisch probleem ging. De jury wilde beelden bekijken maar dat lukte niet. Zodra ze over een nieuwe laptop beschikten, mocht iedereen terug beschikken.

Daarna werd een tweede keer tweemaal gebeld en herhaalde de situatie zich; opnieuw moest iedereen de studiezaal in, ditmaal omdat het verloren gewaande make-up tasje van Els Van Doren plots werd teruggevonden door een jurylid. Jef Vermassen noemde dit tasje nog de "trofee van de moordenaar", waarmee hij Els Clottemans bedoelde.

Clottemans ontkende de diefstal altijd en blijkt dus niet gelogen te hebben. Maar wat betreft de dood van Els Van Doren liegt Clottemans wel, zo oordeelde de jury. Schuldig over de hele lijn, luidde het oordeel dus. Clottemans bleef bij deze uitspraak ijzig kalm.

De motivatie

Assisenvoorzitter Jordens las de motivatie voor: "Er is voldoende aangetoond geweest dat de sabotage werd uitgevoerd met een schaar. De riemen werden doorgeknipt op een plaats die niet kon worden nagekeken. De sabotage vond plaats tussen 5 november 2006 en de fatale sprong op 18 november 2006." "Slechts een zeer klein aantal personen komt in aanmerking voor de sabotage. Zelfmoord en sabotage door een onbekende inbreker kan worden uitgesloten. In de hangar van de parachuteclub kon het in theorie wel gebeuren, maar daar was de betrappingsgraad te groot."

In de motivatie staat verder dat Jan De Wilde en Marcel Somers "niet in aanmerking komen voor de moord". Els Clottemans had volgens de jury ook de kennis en tijd om de sabotage uit te voeren. Haar motief: de driehoeksverhouding, "waarin zij slechts op de tweede plaats kwam".

Herbeleef de voorlaatste dag van het proces:

Volg de replieken en het besluit van de jury live