Mobistar creëert meeste waarde voor aandeelhouders

Mobistar creëert meeste waarde voor aandeelhouders

Mobistar creëert meeste waarde voor aandeelhouders

Print
Mobistar, Omega Pharma, Van de Velde, Sipef en Colruyt hebben de voorbije tien jaar het meeste waarde gecreëerd voor hun aandeelhouders. Dat berekende Patrick Millecam van Value Square.

Millecam kijkt daarbij niet naar de beursevolutie van de aandelen. Wel naar de evolutie van het eigen vermogen van de genoteerde bedrijven en naar de uitbetaalde dividenden. Eventueel werd een correctie toegepast bij de uitgifte van nieuwe aandelen.

De grootste vooruitgang van de jongste tien jaar komt op rekening van Mobistar. Het telecombedrijf zag zijn aandeelhouderswaarde met 2.703% stijgen. Al was dat ook een gevolg van het lage eigen vermogen dat de onderneming tien jaar geleden had. Bovendien kon u het aandeel destijds niet kopen tegen de boekwaarde. Er heerste immers een euforie rond telecomaandelen. De bedrijven boden ook tegen elkaar op om een UMTS-licentie binnen te halen.

De volgende bedrijven in de ranglijst zijn de verdeler van gezondheidsproducten Omega Pharma (2.367%), lingeriefabrikant Van de Velde (595%), de plantageholding Sipef (456%) en de warenhuisgroep Colruyt (453%).

Langs de andere kant van de barrière staan Spector (- 96%), IBA (- 64%), Deceuninck (- 50%) en Punch International - 47%). Zij zagen het grootste deel van hun eigen vermogen in rook opgaan.

Millecam verwijst voor zijn aanpak naar topbelegger Warren Buffett van Berkshire Hathaway. Die kijkt ook naar de evolutie van het eigen vermogen van de ondernemingen.

JVG