"De Wever kan uit de gratie vallen bij kiezer"

Als Bart De Wever geen "eerbaar compromis" kan sluiten, zal hij wellicht uit de gratie vallen bij de kiezer. Dat heeft Louis Tobback gezegd, voormalig zwaargewicht van sp.a.

De burgemeester van Leuven zegt dat we enerzijds de zaken die op tafel liggen niet moeten dramatiseren, maar anderzijds ook niet moeten onderschatten.

De socialist heeft de indruk dat er voortdurend nieuwe obstakels voor de dag komen. "Eerst stond BHV centraal, later kwam de financieringswet. De laatste dagen komt plots ook de regionalisering van Justitie op het voorplan. Er komen zo alleen maar problemen bij", aldus Tobback woensdagmorgen op Radio 1.

Tobback zou het niet correct vinden, mocht hij zeggen dat de politieke impasse te wijten is aan de kwaliteit van de hedendaagse politici. Het is volgens de man wel verleidelijk om te zeggen dat het in zijn tijd anders zou zijn geweest. "De dossiers zijn nu moeilijker en met de media die over de schouder meekijken, is het moeilijker onderhandelen", analyseert de man.

Geen verkiezingen

Tobback steekt ook een waarschuwende vinger uit naar De Wever. Hij stelt dat heel wat Vlamingen, die op hem gestemd hebben, geen nationalist of flamingant zijn. Ze zouden op het N-VA-boegbeeld gestemd hebben omdat ze dachten dat hij de problemen kon oplossen.

"Maar als blijkt dat hij ook niet tot een eerbaar compromis kan komen, dan komt er een moment dat de kiezer zich tegen De Wever zal keren. Dat is nu niet het geval, maar over enkele maanden misschien wel", klinkt het.

De Leuvenaar besluit door te zeggen dat een stembusgang nu helemaal geen nut zal hebben. Wel meent hij dat de De Wever de verkiezingen meer moet vrezen dan de Franstaligen.

Nu in het nieuws