Marktkramers verlaten Markt

Wanneer de heraanleg van de Markt begint is nog niet bekend, maar voor de circa 160 marktkramers is het woensdag de laatste keer dat ze hun waar aanprijzen om het huidige marktplein. Vanaf 27 oktober heeft de woensdagse markt plaats op de Grote Kaai en langs de Durmedijk in de Sportlaan.

Van Reusel Dirk

Aanvankelijk zouden alle marktkramers naar de Sportlaan verhuizen, waarbij de rijstrook langs de sporthal en zwembad in beide richtingen zou openblijven voor het verkeer. Dat zou er toe leiden dat de markt een lang uitgestrekt lint wordt en daar waren de marktkramers niet blij mee.

Door de parking Grote Kaai en ook de grintparking aan de sporthal elke woensdag voor te behouden voor de markt zullen de circa 160 kramen toch een geheel vormen. De Grote Kaai zal de pijpenkop vormen en de Sportlaan de pijpensteel.

Intussen zijn op de Markt al twee proefputten gegraven en weer dichtgegooid voor archeologisch onderzoek. "Die opgravingen bevestigen wat we al vermoed hadden. In de 17de eeuw werd de Markt uitgebreid, dat blijkt uit archiefstukken en we hebben in de proefput ter hoogte van café Prior het vloerniveau kunnen vaststellen van een weg", vertelt stadsarcheologe Ans Quintelier.

Recht tegenover de Schoolstraat werd een twee proefput gegraven en daar werden sporen van de Markt uit de middeleeuwen gevonden. "Dat klinkt interessant maar dat wil niet zeggen dat we daarom nu verdere opgravingen zullen verrichten. Het is uiteindelijk de dienst Erfgoed van de provincie Oost-Vlaanderen die daarover beslist. Als enkel het wegdek wordt vernieuwd kan het best zijn dat die dienst beslist om nu nog niet op te graven maar te wachten tot er later ooit grotere werkzaamheden gepland zijn", legt Quintelier uit. Donderdag en vrijdag zal een ploeg stadsarbeiders een derde proefput graven. "Die komt tegenover het postgebouw, evenwijdig met de Durme zullen we daar een put van 15 meter lang en vier meter breed graven", kondigt de archeologe aan.

DVR

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio