Tot zeven jaar cel voor gijzeling met foltering met strijkijzer

Het Antwerpse hof van assisen heeft Ali Chennouf (27) maandag veroordeeld tot zes jaar cel en Ahmed Aissati (28) tot zeven jaar cel voor de gijzeling met foltering van Amar Essakar (28). Ghalid Sebabti (26), die enkel schuldig werd bevonden aan gijzeling, kreeg vier jaar cel.

ssimons

Ali, Ahmed en Ghalid hadden het slachtoffer in de nacht van 7 op 8 juli 2003 gegijzeld gehouden op een appartement aan de Lange Beeldekensstraat in Antwerpen, omdat ze dachten dat hij een partij hasj gestolen had.

Ali werd beschouwd als de organisator, zonder wie de feiten zich niet hadden voorgedaan. Ahmed was als beul opgetreden en de koelbloedigheid waarmee hij Amar verbrand had met een strijkijzer, vonden het hof en de jury weerzinwekkend. Ghalid tot slot was de loopjongen die zich liet gebruiken en manipuleren door de twee anderen, maar daardoor niet minder verantwoordelijk was.

Verzachtende omstandigheden

De jury en het hof meenden dat de redelijke termijn in deze zaak overschreden werd, wat tot een aanzienlijke strafvermindering leidde. De advocaten van Ali en Ghalid hadden voor een straf met uitstel gepleit, maar daarvoor waren de feiten te ernstig.

Het hof en de jury aanvaardden bovendien het milieu waarin de beschuldigden waren opgegroeid als verzachtende omstandigheid. Ze hadden van hun ouders immers niet de bijsturing en controle gekregen die kinderen nodig hebben.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio