"Waarom is het nodig mij zo te vernederen?"

"Ik heb dag en nacht aan die compromistekst gewerkt. Dat mag u gerust letterlijk nemen. En dan smijt men dat zomaar terug in mijn gezicht", aldus N-VA-voorzitter Bart De Wever die zich vernederd voelt. Hij noemt de tekst zijn "minimumbod": "Voor minder doe ik het niet".

fvangarderen

In Franstalig België is iedereen er nog van overtuigd dat De Wever geen ernstig voorstel deed en enkel aan Vlaamse frontvorming werkte, maar dat ontkende De Wever gisteren in het VRT-programma 'Terzake'. "Ik gaf mezelf een kans van 50 procent om te kunnen afsluiten... Ik ben zaterdag met die tekst bij Franstalige opiniemakers geweest, ook bij industriëlen en die reacties waren positief".

Bart De Wever heeft maandag in de vooravond gedurende een uur verslag uitgebracht bij koning Albert II in het kasteel in Laken. De koning heeft de man van zijn verduidelijkingsopdracht ontheven en is van plan om dinsdag de gesprekken met de partijvoorzitters verder te zetten.

Tien dagen geleden belastte de koning De Wever met de opdracht om als koninklijk verduidelijker de standpunten van de verschillende partijen dichter bij elkaar te brengen.

Het boegbeeld van de N-VA bezorgde gisteren zijn compromistekst aan de zeven partijen. In die tekst stond volgens hem "het best haalbare communautair akkoord".

De Franstalige partijen lieten zich vrijwel meteen negatief uit over de tekst en spraken over een onevenwichtige en partijdige nota.

Aan Vlaamse kant waren er eerder positieve stemmen te horen. Groen, CD&V en sp.a vinden dat er op basis van De Wevers tekst verder onderhandeld moet worden.

Bekijk de reportages van vtm: