Baron verkoopt kasteel "Hof ter Laken"

"Al vijf jaar probeer ik het kasteel te verkopen. Niet omdat ik het moe ben, niet omdat ik hier niet graag woon, integendeel zelfs, maar omdat ik ruzies over de erfenis tussen mijn kinderen wil voorkomen. Ik wil de problemen zelf oplossen, maar ik heb tijd", zegt baron I. de Gruben.

anthonissen pierre

Het prachtige kasteel midden een uitgestrekt landschapspark met diverse indrukwekkende oude eiken is gelegen aan de Grote Nete. Het wordt voor het eerst vermeld in 1512 maar de geschiedenis gaat terug tot omstreeks 1200. Eigenaar De Witte kocht de heerlijkheid in 1681 op de Vrijdagmarkt te Antwerpen voor 13.500 gulden. Na de tweede wereldoorlog was het onderwijsgesticht Nieberding er ondergebracht. Toen in de strenge winter van 1794-95 Lier honger leed werd hout voor de broodovens in Booischot gehakt en per schuit over de Nete vervoerd.

De toegangsdreef is afgezet met linden. Op het domein bevinden zich ook verspreid een kasteelhoeve en de boswachterswoning.

Kasteelheer J. della Faille verbouwde het kasteel eind 18e eeuw en in de periode 1871-1874 werd het nogmaals verbouwd en vergroot door de aanbouw van twee lagere vleugels.

Het symmetrisch opgebouwd kasteel is volledig onderkelderd. Het kasteel heeft een eigen huiskapel. De opeenvolgende kasteelheren en hun blazoenen zijn in de bibliotheek terug te vinden. Het meubilair is in Booischot gemaakt.

De voormalige ijskelder met paviljoentje is ingericht als "Boskapel".

FOTO: het Kasteel Hof ter Laken te Booischot.

pierre anthonissenMEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio