Bruno Tavenier wordt kampioen paardmennen

"Al heel mijn leven heb ik paarden rondom mij. Mijn besluit als tiener om hoefsmid te worden lag als het ware voor de hand. Ik leerde het vak in de hoefsmidschool in Anderlecht. Dat is ondertussen al meer dan twintig jaar geleden", begint Bruno zijn paardenverhaal.

Erik Vandewalle

Via zijn vader kwam Bruno ook al vroeg in contact met koetsen. Vanaf zijn 12de reed hij al mee in ceremoniekoetsen. Wanneer je de paarden en de koetsen koppelt, is de stap naar het mennen van paarden niet zo ver weg. Toch is Bruno nog maar tien jaar bezig met het competitiemennen. "Ik koos direct voor het vierspan, dat wil zeggen dat je tweemaal twee paarden voor je hebt", verduidelijkt hij.

Het is vooral het samenspel tussen mens en dier en tussen de paarden onderling dat Bruno fascineert. "Je moet voelen waar de paarden best staan en toch moet je zo lang trainen dat ze onderling verwisselbaar zijn. Als gewezen marathonloper gebruik ik veel van mijn atletiekkennis om mijn paarden te trainen. En niet zonder succes."

Meestal trekt hij met zijn Gelderse paarden naar Nederland, omdat daar de sport veel meer aandacht krijgt. Een gewone wedstrijd is uitgesmeerd over drie dagen en omvat verschillende proeven waaronder presentatie, dressuur en een marathonproef. Vooral die laatste spreekt tot de verbeelding van de toeschouwers.

"Hier moet je zo vlug mogelijk een opgelegd parcours met zeven hindernissen afleggen. De hindernissen waartussen je met je vierspan moet laveren zijn 2,40 meter breed. Voor deze proef gebruik je een soort sportkoets die maximum 600 kg mag wegen. Bij momenten moet je met je vierspan bochten van 180° nemen. Dan is het samenspel tussen mens en dier en het wederzijds vertrouwen van groot belang."

Erik Vandewalle

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio