"Mogelijk dat Léopold Storme trauma opliep na moorden"

Léopold Storme, die terecht staat voor moord op zijn ouders en zus, kan een trauma opgelopen hebben door het zien van die driedubbele moord. Mogelijk verwart hij daardoor verschillende versies. Dat hebben de gerechtspsychiaters gezegd tijdens het proces van de Marollenmoord.

ikerremans

Dat Léopold Storme vlak voor de driedubbele moord mogelijk salvia gebruikte, wil wel niet zeggen dat hij de verantwoordelijkheid van zich af kan schuiven. Dat verklaarde advocaat-generaal Bernard Dauchot (foto) dan weer voor het hof van assisen in Brussel.

180 graden

Het gebruik van de krachtige hallucinogene drug is de belangrijkste hypothese van het college van experts-psychiaters. "Als het voldoende was om toxische substanties te nemen om vrijgesproken te worden, zou er niet veel volk meer rondlopen in de straten van Brussel", zei Dauchot. De advocaat-generaal legde de nadruk op de "bocht van 180 graden" van het college, dat vrijdag nog had verklaard dat Storme verantwoordelijk was voor zijn daden op het moment van de feiten.

Dat college stelde vast dat de beschuldigde geen psychiatrische problemen heeft. Het college schoof de hypothese naar voren dat Storme zich in een staat van veranderd bewustzijn zou bevinden door het gebruik van salvia. Hij was daarom niet verantwoordelijk voor zijn daden, concludeerde psychiater Fernand Goffioul maandag.

"Léopold Storme was mentaal niet ziek", zei psychiater Vincent Dubois. "Een antwoord geven op de verantwoordelijkheidsvraag behoort niet tot onze bevoegdheid."

De verdediging benadrukte dat alle experts-psychiaters het maandag eens waren dat iemand die de moord op zijn familie zag gebeuren, risico loopt op een trauma, met mogelijk geheugenverlies tot gevolg. Maar, de psychiaters baseerden zich voor hun conclusies op de verschillende versies van de beschuldigde, zei advocaat Jean-Philippe Mayence. De verdediging zal het gebruik van salvia niet pleiten.