Aardappels, groente en vlees goed voor kwaliteit sperma

Mannen die vaak aardappels, groenten en vlees eten hebben beter sperma. Ze hebben een dubbel zo hoge concentratie zaadcellen in vergelijking met mannen met andere eetpatronen.

ghouben

Tot die conclusie komt onderzoekster Marijana Vujkovic van de Erasmus Universiteit. Zij hoopt woensdag te promoveren met een onderzoek naar de relatie tussen voedingspatronen en vruchtbaarheid.

"De afgelopen zeventig jaar is in West-Europa de vruchtbaarheid van mannen flink teruggelopen. Het is opmerkelijk dat bij mannen met Hollandse eetgewoonten de concentratie zaadcellen nauwelijks kleiner is. Het voedingspatroon lijkt daarom een grote rol te spelen bij vruchtbaarheid", aldus Vujkovic.

Bij de mannen met een traditioneel Nederlands voedingspatroon werden per milliliter sperma 62 miljoen zaadcellen gevonden, tegenover 37 miljoen bij mannen die er een ander eetpatroon op nahouden.

Pizza voor mevrouw

Vrouwen die zwanger willen worden zijn daarentegen beter af met een mediterraan voedselpatroon met veel groente, fruit en vis.

En opgelet met snacks. Vrouwen die regelmatig snoepen hebben volgens dit onderzoek meer kans op kinderen met slecht functionerende organen.