Vriendin gaf opdracht tot gruwelijke moord

De dood van Luc Vandormael (58), de Belg die op de Dominicaanse Republiek gevierendeeld werd teruggevonden, was een huurmoord. Zijn vriendinnetje Suny (30) gaf de opdracht in de hoop al zijn bezittingen te krijgen.

ghouben

Zunilda ‘Suny’ Benitez is het brein achter de moord op Luc Vandormael, een gepensioneerde Belg die op de Dominicaanse Republiek leefde. Zijn familie verdacht de vrouw al langer, maar nu heeft de plaatselijke politie dat officieel bevestigd.

Uit onderzoek blijkt dat Suny twee vrienden aansprak om de moord te plegen: Jesus Tejeda (32) en zijn vriendin Cristal Aquino (20). Ook zij werden gearresteerd. De vrouw bood het paar 200.000 Dominicaanse pesos (net geen 3.900 euro) om Vandormael te doden.

Gastvrouw Cristal Aquino bood de Belg een kopje koffie aan met daarin enkele slaappillen. Toen Vandormael versuft werd, zou Jesus Tejeda hem met een ketel hebben doodgeslagen. De huurdoders zouden daarop het lichaam van de Belg in stukken hebben versneden. Op een illegaal autokerkhof in Batey Yaco overgoten ze de lichaamsresten met benzine en staken die in brand om zo alle sporen te wissen.

Alibi

Opdrachtgeefster Suny was op dat moment aan het werk, waardoor ze een alibi had. Suny hoopte dat ze Vandormaels bezittingen zou erven. De Belg werkte jarenlang als systeembeheerder bij een centrum voor ruimteonderzoek en -technologie in Nederland. Naar Dominicaanse normen was hij een welgesteld man.

Maar de moordenares kan Vandormaels geld niet krijgen. “Suny maakt op geen enkele manier aanspraak op de erfenis”, weet zijn dochter Pascalle. Vandormael trouwde 15 jaar geleden met July, een andere Dominicaanse vrouw. Het koppel ging een tijd geleden in goed overleg uiteen, maar bleef gehuwd. Daardoor blijft July de rechtmatige erfgenaam.