Franstaligen verwerpen compromistekst De Wever

PS wijst de compromistekst van Bart De Wever af. Volgens de partij wordt het welzijn van de Walen en de Brusselaars bedreigd.

fvangarderen

De Franstalige socialisten zijn diep teleurgesteld in de tekst van koninklijk bemiddelaar Bart De Wever. Volgens hen brengt zijn compromistekst de standpunten van de Franstaligen en de Nederlandstaligen niet dichter bij elkaar. "Nochtans de essentie van zijn opdracht", klinkt het.

De PS vreest zelfs dat bepaalde voorstellen van de voorzitter van N-VA er mogelijk voor zorgen dat de spanningen tussen Vlamingen en Franstaligen zullen toenemen.

Ook de Franstalige christendemocraten zijn niet te spreken over de tekst. Zij vinden dat er van evenwicht geen sprake is. "Om dat doel te bereiken, moet onderhandeld kunnen worden", menen zij. Dat kan alleen door ook tegemoet te komen aan de vragen van anderen.

Ook bij Ecolo vinden ze het evenwicht ver zoek. Ze vinden dat De Wever een partijdige nota heeft opgesteld, "waarbij de grote bakens om tot een duurzaam institutioneel akkoord te komen niet gerespecteerd werden".

De Vlaamse partijen wilden nog niet reageren op de tekst van de koninklijk bemiddelaar.