Open Vld pleit nog maar eens voor minimale dienstverlening bij spoorwegen

Open Vld pleit nog maar eens voor minimale dienstverlening bij spoorwegen

Open Vld pleit nog maar eens voor minimale dienstverlening bij spoorwegen

Print
Guido De Padt, senator voor Open Vld, pleit in De Zondag voor een verplichte minimale dienstverlening bij spoorstakingen. De politicus is bereid met enkele collega's een geactualiseerd wetsvoorstel in te dienen.

De Padt verstaat onder een minimale dienstverlening dat "reizigers tijdens de ochtend- en avondspits kunnen rekenen op een vrij ruime bediening. Tijdens de daluren kan dat aanbod beperkter zijn."

De liberaal komt met het voorstel op de proppen omdat er vanavond om 22u een nieuwe staking van start gaat.

De senator wil de sociale partners eerst de kans geven om zelf een systeem van een minimale dienstverlening te bedenken, maar bij het uitblijven daarvan zou de politiek haar verantwoordelijkheid moeten opnemen.

Het is niet de eerste keer dat Open Vld voor een dergelijk systeem pleit. Ook partijgenoten Marc Verwilghen, Bart Tommelein en Nele Lijnen lanceerden al een wetsvoorstel over minimale dienstverlening naar aanleiding van eerdere treinstakingen.

Op langere termijn ziet de partij wel wat in de vrijmaking van het binnenlands reizigersvervoer.

In Europa heeft de helft van de landen een minimumdienst bij stakingen van de spoorwegen, in de andere helft is staken verboden. Meer hierover op de expertensite van John De Wit

.

Nu in het nieuws