Vierduizend jongeren beleefden alcoholvrije uitgaansnacht

Zowat 150 mensen van de Responsible Young Drivers maakten vannacht hun opwachting aan de ingang van 35 discotheken. Ze wisten in totaal vierduizend jongeren aan te sporen om eens goed uit te bol te gaan zonder alcohol of drugs te gebruiken. De actie kaderde in de 'Europese nacht zonder ongevallen'. In 26 andere Europese landen waren er gelijkaardige initiatieven.

kscherpenberg

De jongeren, die het beloofden zonder alcohol en drugs te doen, kregen een armbandje aan. Vooraleer ze huiswaarts keerden, werden ze onderworpen aan een controle. 83 procent had minder dan de wettelijke grens van 0,5 promille binnen.

"Dat is iets minder dan vorig jaar (in 2009 hield 85% zijn belofte nvdr.), maar we zijn tevreden. Ik verwacht dat we weer ruim boven het Europese gemiddelde van 70% zitten", aldus Johan Chiers, directeur van Responsible Young Drivers. Het succes wijt hij aan de al goede inburgering van de actie.

Vooral vrouwen hielden vannacht hun belofte. Slechts twaalf procent brak woord. Bij de mannen ging het om twintig procent.