Merkel: "Multiculturele samenleving een flop"

De poging om in Duitsland een multiculturele samenleving te creëren, is volledig mislukt. Dat heeft bondskanselier Angela Merkel zaterdag gezegd tijdens een bijeenkomst met de jongeren van haar christendemocratische partij CDU in Potsdam.

kscherpenberg

Das Mädchen zei dat de Duitsers zich lange tijd voor de gek hebben gehouden door te denken dat de gastarbeiders, die zich in de jaren 60 hebben aangeboden, weer van zelf zouden weggaan. "Maar dat is niet de realiteit", aldus Merkel.

Volgens bondspresident Christian Wulff hoort de islam intussen bij Duitsland, net als het christendom en jodendom. Merkel trad hem bij, maar eiste dat immigranten beter hun best moeten doen om te integreren. Zo zouden ze snel het Duits moeten leren. "Iedereen die niet meteen Duits spreekt, is niet welkom."

Thilo Sarrazin, een hoge medewerker van de Duitse centrale bank, bracht in de zomermaanden een boek uit waarin hij zei dat moslims de Duitsers dommer maken. Die uitspraak zorgt sindsdien voor verhitte discussies. De man is wel zijn baan kwijt.

Een derde van de Duitsers denkt dat de 16 miljoen immigranten enkel naar Duitsland kwamen voor de uitkeringen, zo wees een recent onderzoek aan.

Lees ook: "Turken moeten beter integreren"