Meer verkeersdoden op snelwegen

Vijftien procent van de verkeersdoden in ons land liet het leven bij een ongeval op een snelweg. Dat berekende het Observatorium voor de Verkeersveiligheid. Twintig jaar geleden ging het nog om elf procent.

kscherpenberg

Twee jaar geleden deden er zich op de Belgische snelwegen 3.750 ongevallen met lichamelijk letsel voor. Dat was goed voor 139 doden, 1.050 zwaar- en 4.450 lichtgewonden of acht procent (in 1991 nog vijf procent) van alle ongevallen en vijftien procent van alle verkeersdoden.

Werner De Dobbeleer van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) benadrukt dat de Belgische snelwegen op zich wel veilig zijn, maar de vele op- en afritten en het zeer druk internationaal vrachtvervoer gooien echter roet in het eten.

Bij meer dan de helft van de dodelijke ongevallen is slechts één weggebruiker betrokken. "Die reed dan tegen een obstakel naast de weg, vaak door een glad wegdek of onaangepaste snelheid", aldus De Dobbeleer in een Corelio-krant.

Camera's

Om files in de toekomst nog beter te kunnen aankondigen, zal het Verkeerscentrum Vlaanderen op een aantal Vlaamse hoofdwegen nieuwe bewakings- en telapparatuur laten plaatsen.

Op de internetkaart van het Verkeerscentrum Vlaanderen bevinden zich nog blinde vlekken. Het gaat onder meer om trajecten waarop geen tellingen kunnen worden uitgevoerd: omdat de tellussen werden beschadigd tijdens wegwerkzaamheden, of omdat er gewoon nog geen tellussen liggen.

"We breiden het netwerk van de tellussen uit met een langlopend investeringsprogramma. Eind 2010 moet het gerealiseerd zijn", vertelt Hajo Beekman van het Verkeerscentrum. "De A12 tussen Antwerpen en Londerzeel en de N16 Mechelen-Sint-Niklaas worden met verkeerscamera's uitgerust. Daar staan immers veel verkeerslichten en dan leveren lussen minder efficiënte info op."

"Op de E40 tussen Leuven en Sterrebeek combineren we camera's en lussen. De camera's functioneren al, de lussen worden de komende weken aangesloten op het netwerk."