Provincie wil Broechemse fruittraditie zien herleven

Print

Provincie wil Broechemse fruittraditie zien herleven

Ranst - Met een appe(l)tijtelijke "Fruit-Wijzer" wil de provincie Antwerpen de aanplant van hoogstamfruit promoten. De streek van Broechem stond er ooit vol van.
Bij fruit denken we aan Limburg, maar ook de omgeving van Broechem was er ooit een centrum van. Het dorp had zelfs eigen fruitsoorten én een eigen fruitveiling. Bijna alle hoogstamboomgaarden zijn al decennia geleden gerooid en vervangen door gemakkelijker en winstgevender laagstam, maar hier en daar vind je nog getuigenissen van het "hoge" verleden.

Zoals bij Gust Van Dijck aan de Kreupelstraat 29 in Emblem. Hij is eigenlijk al zes jaar met pensioen, maar blijft puur voor het plezier nog wat verder kweken. Gust en zijn vrouw hebben al 40 jaar een fruitparadijs met appel, peer, perzik, kers, kriek, stekelbes en zelfs vijgen. Fier toont Gust zijn metershoge Ingrid Marie appelboom, een soort die bijna overal verdwenen is: "Knap hé, hij is meer dan 60 jaar oud en hij draagt nog 200 kilo per jaar. En hij is veel resistenter dan de nieuwe soorten. De appels zijn erg lekker, ik heb zelfs klanten die er speciaal voor komen."

Aan de andere kant van zijn boomgaard heeft Gust nog een andere oude soort: een echte "Broechemse perzik", indertijd door lokale telers ontwikkeld en de trots van de gemeente. "Eigenlijk is het daarvoor op deze plek iets te hoog en te droog gelegen. Maar ik laat ze staan, ik heb er dit jaar zelfs nog bijgeplant!"

In de "Fruit-Wijzer" staan meer dan 100 soorten uit de streek, met handige plant- en ziektetips. Inwoners van de provincie Antwerpen kunnen een gratis exemplaar aanvragen door een e-mail te sturen naar sandra.vandewiele@admin.provant.be of te bellen naar 03/240 66 75. Woont u niet in de provincie Antwerpen, dan kan u een exemplaar kopen bij de Nationale Boomgaardenstichting vzw (meer gegevens via 012/23 70 01 of per e-mail info@boomgaardenstichting.be)

Boris Rousseeuw
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio