Vrienden archiveren standbeelden op het net

Vrienden archiveren standbeelden op het net

Vrienden archiveren standbeelden op het net

Print
Antwerpen - Er staan naar schatting zo’n 350 beelden in Antwerpen en Carlo Vansant wil ze allemaal op zijn website hebben. “We zitten nu aan negenhonderd beelden in heel Vlaanderen.”

Carlo Vansant houdt zich bezig met patrimoniumbeheer bij de stad Antwerpen. Dossiers over het onderhoud van standbeelden passeren meestal via hem. “Sinds een jaar beheer ik samen met twee vrienden een website over standbeelden. Interactief, want iedereen die dat wil, kan een foto van een beeld op de website zetten. Als het kan, met een korte historiek erbij”, zegt de jonge kerel.

Een platform waar mensen informatie op kunnen zetten en weetjes kunnen uitwisselen, noemt hij het zelf. “Voorlopig beperkt de website zich tot Vlaanderen, maar er zijn plannen om ook in Wallonië een project te starten. Maar dan moeten we alles vertalen en dat kost tijd.”

Ambitieuze plannen

De volgende stap in het verhaal is de oprichting van een vzw. “Dat is de enige manier om aanspraak te maken op subsidies. En die hebben we nodig om wandelingen en gidsjes te maken over standbeelden. Misschien dat er nog andere projecten komen, maar het blijft natuurlijk in de eerste plaats een hobby.”

Dat er een publiek is voor een website en andere publicaties over standbeelden is voor Carlo Vansant duidelijk. “Veel mensen zetten standbeelden in hun buurt op de website en er komen ook geregeld vragen over beelden die mensen in de stad zien. We proberen die mensen in de mate van het mogelijke een antwoord te geven”, besluit Carlo Vansant.

Patrick Van de Perre
www.standbeelden.be


Is er een standbeeld waarvan u wel eens graag de precieze historiek van zou willen kennen? Geef ons de naam van het standbeeld en de buurt waar het staat en de redactie zoekt het voor u uit! Mail naar hier@reageren.be.
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio