Hongaars aluminiumfabriek deze week terug open

Het aluminiumfabriek in Hongarije, waar begin oktober een lek in het reservoir ontstond, zal wellicht deze week opnieuw opengaan. Dat heeft een regeringscommissaris woensdag aangekondigd.

fvangarderen

Volgens de man zijn ze in het fabriek al bezig met de voorbereidingen. "Ze zijn gestart met het industrieel verwarmen. Zodra de juiste temperatuur bereikt is, zal de productie hervat worden", klonk het op een persconferentie.

Directeur vrijuit

Zoltan Bakonyi, de directeur-generaal van het fabriek, is intussen vrijgelaten. De man werd maandag in de boeien geslagen. De autoriteiten in Hongarije verdenken hem namelijk van grootschalige blootstelling aan gevaar en milieuschade.

Volgens zijn advocaat waren de gronden van verdenking echer niet voldoende voor een voorlopige hechtenis.

9 doden

Door het lek in het reservoir werd een groot gebied in het land getroffen door een giftige, rode modderstroom. Hierdoor zijn zeker al 9 mensen om het leven gekomen. Vijftig mensen zouden op dit moment nog behandeld worden in het ziekenhuis.

Reddingswerkers zijn nog steeds volop bezig met het bouwen van een dam. Die moet ervoor zorgen dat de inwoners van de dorpjes beschermd worden tegen een eventuele nieuwe modderstroom.

Volgens de Hongaarse minister van Binnenlandse Zaken Sandor Pinter zullen de getroffen inwoners dit weekend nog terug naar hun huizen mogen terugkeren.

MEER OVER Hongarije