Handelaars Cruyslei getroffen door lange werkzaamheden

Handelaars Cruyslei getroffen door lange werkzaamheden

Handelaars Cruyslei getroffen door lange werkzaamheden

Print
Borgerhout - Roger en Lizzie Blankers hebben hun krantenwinkel in de Cruyslei voorgoed moeten sluiten. Het gevolg van de werkzaamheden die maar bleven aanslepen. Ook de andere handelaars kregen rake klappen.

“In 2008 hadden we nog een nettowinst van 20.000 euro, in 2010 zaten we 30.000 euro onder nul. We konden niet anders dan sluiten, we zitten nu al in de schulden”, vertelt Roger van krantenshop Lizzie, die zich amper vier jaar geleden vestigde op de Cruyslei.

De reden voor de slechte zaken is niet ver te zoeken. In augustus 2009 werd gestart met de heraanleg van de Cruyslei. In het voorjaar werden de werkzaamheden afgebroken door een technisch probleem bij De Lijn. Reken daar nog de strenge winter bij die voor vertragingen zorgde, en dan heb je een levendige winkelstraat die anderhalf jaar open ligt, afgesloten voor alle autoverkeer.

“We leefden voor de helft van vaste klanten, de rest was passage. De passage viel weg, net als het deel vaste klanten op leeftijd, dat hier niet durfde komen uit angst om zijn nek te breken. Het had allemaal niet zo moeten lopen als de communicatie tussen het district, de stad, de aannemers en De Lijn goed was verlopen, maar die was hier ronduit onprofessioneel”, stelt Roger. Roger en Lizzie moeten nu de ganse boel verkopen. Ook hun eigendom staat te koop. “We zijn op zoek naar instanties die ons willen helpen een klacht in te dienen en een schadeclaim te eisen”, besluit Roger.

Bakkerij Staes

Ook bakkerij Staes heeft het moeilijk gehad, maar overleefde de werkzaamheden.

“We hebben het geluk dat we al vijftien jaar bezig zijn en niet meer zo veel af moeten betalen als de jongere zaken, maar we hebben ook schrik gehad. We hadden een zestigtal klanten per dag minder, dat is voor ons toch een omzetdaling van dertig procent”, vertelt zaakvoerster Fiona.

“Het is niet zo dat, nu de werkzaamheden afgerond zijn, iedereen plots terugkomt. We moeten ons klantenbestand terug opbouwen. De krantenwinkel die weg is, treft de ganse straat. Weer minder passage. En een brood en een krant, die gaan hand in hand.”

Kapperszaak Gspot zag ook zwarte sneeuw, met een omzetdaling van zo’n dertig procent. “Hopelijk wordt het snel weer een levendige straat.”

Geraldine Dewart

Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio