Dossier Kaaien

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Zondagavondreeks over Red Star Line in 2013 op Eén

Regisseur Frank Van Passel en Marc Didden werken aan een zesdelige fictiereeks over de Red Star Line. Die rederij onderhield van 1873 tot 1935 een regelmatige lijn tussen Antwerpen en New York, en soms ook Philadelphia.

jrosquin

Van Passel en Didden werkten al eerder samen. Van Passel was een van de regisseurs van het bekroonde De Smaak Van De Keyser, naar een scenario van Didden. Momenteel zijn de opnames bezig van een volgend gezamenlijk project, speelfilm Het Varken van Madonna.

Met Red Star Line -een werktitelgraven filmer en scenarist een stuk Belgisch-Amerikaanse geschiedenis op. De Red Star Line betekende voor drie miljoen Europeanen en Amerikanen de rechtstreekse lijn tussen beide continenten.

“Het wordt een verhaal over emigratie maar ook over immigratie”, zegt Marc Didden, die op het punt staat te beginnen aan een tweede versie van zijn scenario voor het zesdelige feuilleton, besteld door Eén als zondagavond-dramareeks.

De plannen voor de reeks vallen samen met het werk aan een Red Star Line Memorial. Dat wordt in samenwerking met de Stad Antwerpen opgezet in de historische paviljoenen van waaruit miljoenen hun overtocht startten naar ’het land van belofte’. Het museum, dat pas in 2012 zal worden ingewijd, maakt deel uit van het grotere Museum aan de Stroom-project op het Eilandje.

De makers van de reeks hebben al contact gehad met de verantwoordelijken van dat museum, en raadplegen er ook de historische bronnen. De Red Star Line-televisiereeks zal wellicht pas in de eerste helft van 2013 de weg vinden naar de kijker. “Maar ik ben er gerust in dat ze er komt”, zegt Didden.

SV