Vader die kinderen verwaarloosde krijgt maar 3 jaar in beroep

Vader die kinderen verwaarloosde krijgt maar 3 jaar in beroep

Vader die kinderen verwaarloosde krijgt maar 3 jaar in beroep

Print
De 52-jarige Luc Vanelderen, die eerder acht jaar kreeg voor onmenselijke behandeling van zijn dochters, heeft in beroep een fikse strafvermindering gekregen: drie jaar celstraf voor verwaarlozing.

Het hof vond de slagen niet bewezen en oordeelde dat er eerder sprake was van zware verwaarlozing dan van onmenselijke behandeling. Dat vertaalde zich ook in de strafmaat: hij ging van acht jaar naar drie jaar cel. Voor moeder Marina (50), die zwakzinnig is, werd net zoals in eerste aanleg de internering bevolen.

De beklaagden, afkomstig uit Sint-Truiden en nu woonachtig in Deurne, moeten hun twee jongste dochters een totale schadevergoeding van 45.000 euro betalen. Volgens het hof beseften ze niet wat ze hun kinderen hadden aangedaan.

Emmer als toilet

Het onderzoek ging op 16 juni 2007 van start nadat dochter Elke (nu 20, foto) aangifte deed van wat zij en haar vijf jaar jongere zus jarenlang hadden ondergaan. Ze werden mishandeld en vernederd, ook hun moeder werd niet gespaard.

De meisjes werden bijvoorbeeld maar één keer per maand met koud water en Dreft gewassen. Slapen moesten ze een tijdlang met drie op één stoel, of met hun hoofd op een tafel. Ze kregen eten uit blik, groenten kenden ze niet. Hun vader deed zijn behoefte vaak in petflessen.

Elke Vanelderen getuigde vorig jaar moedig over het helse leven dat ze jarenlang had. “Mijn zussen en ik moesten een tijd op emmers naar de wc gaan, alleen ‘s morgens en ‘s avonds. Vanaf een bepaald moment mochten we toch op het toilet, maar daar wilde mijn vader dan niet op gaan. Mijn moeder moest dan eerst tien keer over de wc-bril wrijven."

De oudste van de drie dochters, die nu 25 is, had in 2000 al met behulp van haar grootouders de woning verlaten toen het stel nog in Sint-Truiden woonde. De twee andere dochters bleven toen nog bij hun ouders wonen.

Door de correctionele rechtbank van Antwerpen werd vader Luc vorig jaar in oktober veroordeeld tot acht jaar cel wegens kinderverwaarlozing. Voor moeder Marina werd toen ook de internering bevolen.

Nu in het nieuws