Burgemeester van Herent Willy Kuijpers geeft sjerp door

Burgemeester van Herent Willy Kuijpers geeft sjerp door

Burgemeester van Herent Willy Kuijpers geeft sjerp door

Print
Herent - Burgemeester Willy Kuijpers (WIJ) van Herent biedt zijn ontslag aan. WIJ-schepen Luc Draye wordt voorgesteld als opvolger aan het hoofd van een herschikte coalitie.

Het conflict sleept al lang aan in de schoot van het gemeentebestuur, waarbij eerste schepen Jos Bex (WIJ), nochtans al jaren een kompaan van Kuijpers, alleen stond met zijn kritiek op de grote investeringsplannen van de coalitie. “Al drie jaar lang vraag ik een garantie dat er in de volgende legislatuur geen belastingsverhoging nodig zal zijn om de bouw van het administratief centrum en de sporthal te financieren”, stelt Bex.

De meerderheid ontnam hem maandag alle bevoegdheden. Hij zal nu zetelen als onafhankelijke. “Het klopt dat we zullen moeten besparen, maar die situatie is niet uniek voor Herent. Alle gemeenten zullen de komende zes jaar moeten bezuinigen. De investering in een nieuw administratief centrum was trouwens meer dan gerechtvaardigd”, stelt Draye.

Ook WIJ-raadslid Peter Janssens stapte uit de meerderheid. Het gevolg was dat het gemeentebestuur zijn meerderheid kwijt is. De meerderheid ging dan ook op zoek naar een extra partij om de coalitie te versterken. Daarbij is een voorstel aan Groen! gedaan, dat enige tijd bedenktijd heeft gevraagd. “Ik verwacht van hen pas een antwoord rond 20 oktober”, zegt Draye.

Kuijpers biedt zijn ontslag aan om ruimte te maken voor een schepen van die nieuwe coalitiepartij, maar blijft gemeenteraadslid en voorzitter van de gemeenteraad. “Een einde in mineur voor mijn politieke leven? Ach neen, dit is geen drama. Zeker niet in vergelijking met de ontslagen bij de sluiting van de Henkelfabriek hier jaren geleden”, relativeert Kuijpers. “Het is niet fijn als vrienden als onafhankelijke gaan zetelen, maar ik vind het meer stijl hebben dan wanneer Bex van partij zou wisselen. Met Luc Draye komt ook een goede opvolger aan de beurt aan wie ik mijn erfenis graag overmaak.”

MVS

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio