Antwerpen heeft beste kaaswinkel van Europa

Print

Antwerpen heeft beste kaaswinkel van Europa

Berchem - Een kaas van melk van koeien die grazen op 1.600 meter hoogte. Voor zo’n exclusiviteit moet je bij kaasaffineur Michel Van Tricht & Zoon zijn. Deze speciaalzaak werd uitgeroepen tot de beste kaaswinkel van Europa.

“Totaal niet verwacht”, reageert Frédéric Van Tricht op de vraag of hij het had zien aankomen dat zijn zaak de beste kaaswinkel van Europa is. “Het is de Amerikaanse krant The Wall Street Journal die in heel Europa zijn mannetjes heeft uitgestuurd. Bij ons is er in alle anonimiteit ook iemand gepasseerd. En met succes, want we werden tot beste kaaswinkel bekroond. Boven topzaken uit Parijs, Madrid, Londen en noem maar op.”

Het zijn Frédérics grootouders die de zaak in 1970 hebben opgericht. “Mijn ouders namen de winkel in 1978 over. We leveren momenteel aan sterrenrestaurants als het Hof Van Cleve en De Karmeliet.”

Kaasaffineur, het is een woord dat velen onbekend in de oren zal klinken. Frédéric legt uit: “Een kaasaffineur is een kaasverfijner. Wij kopen de kazen jong aan en werken die dan verder af. Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat we ze op een speciale manier bewaren, bij een bepaalde temperatuur of luchtvochtigheid om specifieke schimmels te kweken. Of we draaien de kazen regelmatig om tijdens het rijpingsproces. Wassen ze in alcohol.”

In de zaak zijn erg speciale kazen te vinden. Bijvoorbeeld een kaas uit de Haute-Savoie (Franse Alpen). “De Reblochon Fermier”, zegt Frédéric Van Tricht. “Om een betere melkkwaliteit te krijgen trekt die boer jaarlijks drie tot vier maanden met zijn koeien naar 1.600 meter hoogte, compleet geïsoleerd van de rest van de wereld. De Alpengrassen en -kruiden die de dieren eten, zorgen voor een superieure melkkwaliteit.”

Yves De Ridder

Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio