Antwerps politieparket gaat lichte overtredingen niet meer vervolgen

Antwerps politieparket gaat lichte overtredingen niet meer vervolgen

Antwerps politieparket gaat lichte overtredingen niet meer vervolgen

Print
Het politieparket van Antwerpen kan de toevloed van processen-verbaal niet meer aan. Het parket voelt zich genoodzaakt om lichte verkeersovertredingen niet meer te vervolgen. Het parket stelt voor om de boetes zelf te innen en wordt daarin bijgetreden door minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V).

Het Antwerpse politieparket krijgt als maar meer processen-verbaal te verwerken. Dat wordt vooral geweten aan de exponentiële toename van het aantal flitscamera's in het straatbeeld. "De pv's van onbemande camera's komen terecht bij onbemande parketten", zegt parketwoordvoerder Paul Van Tigchelt in de Corelio-kranten.

In een brief aan de elf politiezones van het gerechtelijk arrondissement Antwerpen vraagt procureur des Konings Herman Dams om lichte parkeer- en snelheidsovertredingen niet meer te beboeten. Zo zullen chauffeurs die in de bebouwde kom werden geflitst aan 56 km/u en die weigeren hun boete te betalen, niet meer vervolgd worden.

Merci om trager te rijden

De Antwerpse politie zit erg verveeld met deze demarche van het parket. Net nu pakt de politie immers uit met de campagne 'Merci om trager te rijden'. De agenten krijgen nu de opdracht om geen vaststellingen meer te doen als het niet zeker is of ze vervolgd worden. "Op die manier kunnen we ons extra focussen op de zware overtredingen, waarbij andere personen in gevaar worden gebracht", zegt politiewoordvoerder Alfons Bastiaenssens.

Boetes zelf innen

Het Antwerpse parket ziet een oplossing in het zelf innen van de opgelegde boetes, zonder tussenkomst van een rechter. Dat zou heel wat tijd en personeel besparen.

Het parket wordt daarin bijgetreden door minister van Justitie Stefaan De Clerck. "Dat voorstel staat ook in mijn strafuitvoeringsnota van dit voorjaar. Bovendien bestaat er al een relatieve consensus over."

De teksten zijn in voorbereiding, maar de situatie van lopende zaken gooit roet in het eten. De Clerck hoopt daarom dat het parlement toch wat zaken in beweging kan krijgen, "want het moet wettelijk gebeuren."

Eigen vervolgingsbeleid

Dat het Antwerps parket lichte overtreders niet meer aanpakt, behoort volgens De Clerck tot de vrijheid van de procureurs-generaal. Zij kunnen zelf hun vervolgingsbeleid uitstippelen en "in functie van de werklast ook beslissen een soort seponeringsbeleid te voeren", verduidelijkt hij. "Zolang het maar binnen bepaalde marges blijft."

"Je kan nu eenmaal niet verwachten dat er zero-tolerance komt op alle terreinen. Je moet prioriteiten leggen", aldus nog De Clerck.

Nu in het nieuws