Mode

Na de aswolk, het parfum van de Eyjafjallajökull

Print

Na de aswolk, het parfum van de Eyjafjallajökull

Ben je verzot op wat sensatie? Of wil je net wat spanning in je leven brengen? Dan kan je vanaf nu iedere dag net als een uitbarstende vulkaan ruiken. Heerlijk toch?

De IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull, die in het voorjaar het luchtverkeer in Europa lam legde, stoot niet langer vulkaanas uit.

Maar de berg ligt wel aan de basis van een andere geur: een IJslandse kunstenares heeft immers een parfum ontwikkeld op basis van het gletsjerwater. "Toen de Eyjafjallajökull uitbarstte, kwam ik op het idee om de kracht van de natuur tot in de huiskamer te brengen", zegt de initiatiefneemster Sigrun Lilja Gudjonsdottir. "Ik besliste het gletsjerwater als basis van een parfum te gebruiken".

Het reukwater werd EFJ Eyjafjallajökull gedoopt en wordt verkocht in een kubieke flacon met een lavasteentje. Het bevat onder meer citrusextracten. "De drie eerste letters moeten het ook voor niet-IJslanders mogelijk maken om de naam uit te spreken", aldus Gudjonsdottir.

"Maar tegelijk wilde ik de volledige gletsjernaam op het flesje omdat het de kracht van de IJslandse natuur vertegenwoordigt".

Midden volgende maand wordt het parfum in IJsland op de markt gebracht. De initiatiefneemster hoopt dat het nadien in het buitenland kan verkocht worden, bijvoorbeeld in taksvrije zones.

NIET TE MISSEN