Reddingsactie mijnwerkers verloopt probleemloos

Print

Reddingsactie mijnwerkers verloopt probleemloos

De reddingsoperatie in het Chileense Copiapo verloopt vlot. Sinds woensdagmorgen zijn al meer dan twintig van de 33 kompels naar boven gehaald. Verwacht wordt dat de operatie in totaal zo'n 24 uur in beslag zal nemen.

Om iets na 5 uur Belgische tijd werd de Chileense mijnwerker Florencio Avalos als eerste bevrijd uit de mijnschacht waarin hij 69 dagen vastzat. Daarna volgden Mario Sepulveda en Juan Illanes. Zij werden gekozen omdat ze de beste conditie hebben.

Vertraging

Nadat er 5 mijnwerkers gered waren, werd de reddingsoperatie even stilgelegd. Dat kwam omdat er iets aan de hand was met de wielen van de capsule waarmee de kompels naar boven worden getakeld. Na een twintigtal minuten werd de operatie verder gezet en kon de zesde kompel bevrijd worden.

De geredde kompels verkeren allemaal in goede gezondheid. Ook benadrukken ze allemaal dat ze niet als "sterren" behandeld willen worden, maar wel als "mijnwerkers".

"Ware ziel van Chili"

De kompels worden allemaal opgewacht door hun vrienden en familie. Ook de president van Chili, Sebastian Piñera begroet iedereen persoonlijk.

"Dit land is tot grootse dingen in staat", zei Piñera. "Chili toont zijn ware ziel. Maar dit is niet voorbij tot alle 33 mannen gered zijn".

Ook de Boliviaanse president Evo Morales is naar 'Kamp hoop' afgezakt. Tussen de mijnwerkers is er namelijk een iemand van Boliviaanse afkomst. Het staatshoofd verklaarde aan de massaal opgekomen pers dat hij niet weet hoe hij Chili moet bedanken voor alle gedane inspanningen.

Lees hier: Chileense mijnwerkers: meer dan 60 dagen onder de grond

Nu in het nieuws