De Ark bouwt komende jaren 194 sociale woningen

De Ark bouwt komende jaren 194 sociale woningen

De Ark bouwt komende jaren 194 sociale woningen

Turnhout - Huisvestingsmaatschappij De Ark heeft de ontwerpers aangeduid voor vijf sociale woonprojecten. In totaal komen er de volgende jaren 194 sociale woningen bij.

De stad Turnhout moet tegen 2020 van de Vlaamse overheid zo’n 294 huurwoningen en 187 koopwoningen bijbouwen. Met de projecten Lokerenschuif (vijftig koop), Anco (24 huur), De Bosschen op de Steenweg op Tielen (vijftig koop én huur), Bruyne Strijd aan de Veldekensweg­/Nieuwe Kaai (twintig koop) en Hellegat aan de Tijl- en Nelestraat (vijftig huur) zorgt De Ark al voor een stevig percentage van dat aantal.

Voor de vijf projecten schreef De Ark een Europese wedstrijd uit waarop liefst 48 kandidaten zich inschreven. “Ten laatste tegen 2012 willen we al met een aantal van deze projecten echt van start gaan”, zegt Geert Schoofs van De Ark. “De Lokerenschuif, Anco en Hellegat zullen het snelst kunnen starten omdat daar de wegenis al ligt. Voor de andere twee projecten zijn er nog infrastructuurwerkzaamheden nodig.”

Per woongelegenheid moet er ongeveer 120.000 euro aan investeringskosten gerekend worden. Dat betekent al snel een budget van bijna 25 miljoen euro waar de infrastructuurwerkzaamheden nog bijgeteld moeten worden.

Sociale mix

De projecten worden een mengeling van appartementen en woningen zowel voor de koop- als de huurmarkt. “We willen vooral een sociale mix in de projecten”, zegt voorzitter John Brandt van De Ark. “Het gaat zowel om kleine als grotere appartementen, voor ouderen of jongeren. Zo krijg je geen concentratie van dezelfde groepen bij elkaar.”

Meer dan de helft van de woongelegenheden zullen huurwoningen worden. “Een bewuste keuze omdat we zo de kans krijgen om mensen in bestaande oude projecten te verhuizen en die oudere woningen volledig te renoveren. Denk maar aan de Pottenbakkersstraat of de Parkwijk. Daar plannen we de renovatie van 94 woningen.”

Dat er nood is aan sociale woningen, bewijst ook nog altijd de wachtlijst. “Voor de koopwoningen zijn er dat 150. Voor de huur zelfs tegen de 800”, zegt John Brandt. “Er is dus duidelijk een behoefte.” De Ark heeft momenteel al 1.300 sociale woningen in Turnhout. Naast deze vijf projecten zijn er ook nog Turnova, De Melkhoek en zelfs Schorvoort waar op (lange) termijn nog een pak sociale woningen kunnen bijkomen.

Toon Verheijen

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio