Boeren koken op gas uit koeienmest

Boeren koken op gas uit koeienmest

Boeren koken op gas uit koeienmest

Print
Rwandese boeren met minstens twee koeien in hun stal kunnen zich de moeite sparen om elke dag hout te sprokkelen. Met een subsidie van de overheid kunnen ze een biogasinstallatie bouwen en op gasvuurtjes beginnen te koken. Al 350 Rwandezen hebben intussen thuis een biogasinstallatie.

"Een biogasinstallatie is vandaag de droom van veel dorpelingen", zegt Dame Kaligirwa uit Ngoma, in het oosten van Rwanda. Houtskool, de handigste traditionele brandstof op het platteland, is duur, en zelf hout of ander brandbaar materiaal verzamelen vergt almaar meer tijd. Rwanda is dichtbevolkt en de ontbossing gaat hard.

"Op sommige dagen koken we helemaal niet omdat we niets vinden", zegt een vrouw uit de buurt van Ngoma. "Tijdens het regenseizoen kan je ook bijna niet aan droge kruiden of landbouwafval komen. Je bent veel tijd kwijt, en daarna zit je in de keuken urenlang in de rook."

Ontbossing

Naar schatting 95 procent van de Rwandezen gebruikt houtskool, brandhout en ander plantaardig materiaal om te koken en om licht te maken. "Als we geen andere energiebronnen aanspreken, stoken we al onze bossen op", zegt een landbouwwetenschapper in het zuiden van het land. In het heuvelachtige Rwanda leidt ontbossing tot sterke erosie, wat de voedselvoorziening in het gedrang brengt.

Daarom zette de Rwandese regering drie jaar geleden een programma op om biogasinstallaties ingang te doen vinden. Daarin wordt uit koeienmest gas gehaald. Goedkoop zijn die dingen niet: een installatie van zes kubieke meter, genoeg voor een gezin van vijf, kost 800.000 Rwandese frank (1000 euro). Kopers kunnen de prijs wel verlagen door zelf mee te werken. De subsidie dekt 30 procent van de kosten. Bij de Rwandese Volksbank is ook een kredietlijn geopend om de financiering van de installaties te vergemakkelijken.

PD (IPS)

MEEST RECENT