Boek 'Essen in beeld' wordt voorgesteld

Boek 'Essen in beeld' wordt voorgesteld

Boek 'Essen in beeld' wordt voorgesteld

Print
Essen -

Op zaterdag 16 oktober stellen de Cultuurraad, de Stichting Heidebloempje en de Heemkundige Kring het fotoboek "Essen in Beeld" voor.

In 2009 stond het 850 jarig bestaan van de gemeente centraal. Vele initiatieven werden op touw gezet.
Toch slaagden maar enkele van deze een zeer breed publiek te bereiken. De historische stoet als publiekstrekker nummer één. Maar ook de site www.esseninbeeld.be werd in ‘no time‘ een begrip. Dikwijls meer dan zevenhonderd unieke bezoekers per dag. Alles wat in Essen gebeurde kon opgeladen worden. Van deze site hebben drijvende krachten Tom Bevers, Rudi Smout en Steven De Laet een boek gemaakt.

“Door de grote hoeveelheid bruikbare foto’s (maar liefst 16 116) moesten keuzes gemaakt worden. Dat was een heel proces. Eerst hebben we elk een eerste grove selectie gemaakt van bepaalde thema's. Voorwaarden: foto moet technisch goed zijn, foto moet relevant zijn, proberen om elke wijk en heel wat thema's voldoende aan bod te laten komen, rekening houden om toch van veel fotografen foto's te gebruiken, de foto moet iets zeggen over Essen, de foto moet voor zichzelf spreken,... Vervolgens hebben we de selectie gezamenlijk altijd maar verfijnd tot we tot zo'n 660 foto’s kwamen. Dit over 128 pagina’s verspreid met foto’s van 156 verschillende fotografen.

De art-director van de drukkerij heeft dan vorm gegeven en heeft grotendeels het uitzicht bepaald. Het is een tijdrovende en moeilijke oefening geweest, die toch altijd subjectief blijft. Er hadden ook andere foto's in het boek kunnen staan, maar er moesten nu eenmaal keuzes gemaakt worden. Alle foto’s die zijn opgeladen op de site, blijven wel bewaard. ”

Toemaatje :

Ondergetekende had het voorrecht het boek in te kijken en moet toegeven dat het een prachtig boek is, dat alle aspecten van het feestjaar belicht, maar ook de kleine eenvoudige, dagdagelijkse dingen. Kortom het boek laat zien hoe Essen was in 2009. Zonder woorden, maar met sterke beelden.

Info :Om 10u vindt de feestelijke overhandiging van het boek aan de burgemeester plaats, ondersteund met beeld en poëzie, en gevolgd door een kleine receptie. Iedereen is van harte welkom. Oude Pastorij, Essendonk 3. Vanaf 11u kan men het bestelde boek in de Oude Pastorij , Essendonk 3 afhalen of er één kopen.
Er zullen een aantal inkijkexemplaren liggen waar men zonder verplichting in kan bladeren. Na zaterdag kan je een exemplaar kopen in het Heemhuis en op de cultuurdienst.
Prijs 16,50 euro

FOTO: Tom Bevers, Rudi Smout en Steven De Laet stellen trots hun boek voor.

Kris Peeter
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio