Psychiatrisch Centrum naar raadkamer voor dood van Jonathan Jacob

Psychiatrisch Centrum naar raadkamer voor dood van Jonathan Jacob

Psychiatrisch Centrum naar raadkamer voor dood van Jonathan Jacob

Print
Boechout - De directeur en een psychiater van de Broeders Alexianen in Boechout worden vervolgd voor de dood van Jonathan Jacob, op 6 januari in een cel in Mortsel. Daar stierf hij na de harde aanpak van het BBT.

Het Antwerpse parket heeft zijn onderzoek naar de tragische dood van Jonathan Jacob uit Affligem rond. De onderzoeksrechter ziet drie verantwoordelijken voor het drama: de directeur en een psychiater van de Broeders Alexianen in Boechout, en een agent van het Bijzondere Bijstandsteam (BBT) van de Antwerpse politie.

6 januari van dit jaar. Jonathan Jacob loopt met ontbloot bovenlijf rond in Mortsel. Hij staat stijf van de drugs, is compleet opgefokt. De politie pakt hem op, en brengt hem naar de cel in Mortsel. Een dokter oordeelt dat hij moet worden opgenomen, en het parket vordert de collocatie. Agenten brengen Jonathan naar de Broeders Alexianen in Boechout. Daar gaat hij even de isoleercel in, maar opname wordt geweigerd: te agressief.

Jonathan gaat terug mee naar Mortsel, maar het parket verplicht de agenten nog eens om hem te laten opnemen. Opnieuw weigert de psychiatrische kliniek. Wéér naar de cel in Mortsel, en daar gaat het mis. Jonathan voelt zich angstig, in het nauw gedreven. Op zijn knieën bidt hij, radeloos. Hij is uitgedroogd, drinkt uit de wc van zijn cel. Hij raast. ‘Hij gaat het kot afbreken’, oordeelt de politie en het BBT wordt erbij geroepen. Jonathan wordt keihard aangepakt: hij heeft verwondingen over heel zijn lichaam en zijn lever scheurt. Hij sterft. Dan dient een opgeroepen arts nog een kalmeringsmiddel toe.

BBT-agent vermoedelijk vrijuit

“Niemand, ook de experts-hulpverleners niet, wist hoe hij met iemand moest omgaan die zwaar onder invloed van drugs was”, zegt Jan Jacob, de vader van Jonathan. “Dan faalt het systeem al zwaar. Als er dan nog acht BBT’ers op één jongen inkappen, waarop kun je dan nog vertrouwen?”

Dat de directeur en een psychiater van de Broeders Alexianen nu in verdenking worden gesteld voor schuldig verzuim, vindt Jacob “niet meer dan terecht”. “Het gaat om een psychiater die een lijvig boek heeft geschreven over drugs, een ‘bijbel’ waarin alles perfect wordt uigelegd. En zo iemand heeft dus blijkbaar zijn eigen woorden niet begrepen.”

Grootste klap in het gezicht van Jonathans vader is dat de BBT’er die wordt beschuldigd van opzettelijke slagen en verwondingen vermoedelijk vrijuit zal gaan. De procureur kiest de kant van de politie en vraagt om enkel de directeur en de psychiater te vervolgen. Want als zij hun werk hadden gedaan, dan was het BBT niet moeten uitrukken.

“De onderzoeksrechter heeft me bij de start van het onderzoek al gezegd: Het is delicaat. Er zal onderzoek gevoerd worden waar men het niet graag heeft. En dat kan ik niet laten gebeuren”, zegt Jacob. “Het enige dat ik voor Jonathan nog kan doen,is vechten voor gerechtigheid. We bekijken of we naar een andere rechtbank stappen. Het vertrouwen in Antwerpen is helemaal weg.”

Het Antwerpse parket is karig met commentaar. “Het proces zal gevoerd worden waar het gevoerd moet worden”, zegt woordvoerder Paul Van Tigchelt. “Te beginnen op de raadkamer van 3 november.”

Sylvia Mariën

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio