Minister Vervotte probeert treinstaking tegen te houden

Minister van Overheidsberdrijven Inge Vervotte (CD&V) heeft samen gezeten met de vakbonden bij de NMBS. Ze probeert de algemene staking van maandag 18 oktober tegen te houden.

ikerremans

“Minister Vervotte heeft de vakbonden gehoord", laat haar woordvoerder weten. "De mogelijkheden worden onderzocht om via het sociaal overleg tot een oplossing te komen."

Voor volgende maandag kondigde de socialistische vakbond ACOD al een algemene staking aan, omdat de directie van de NMBS onvoldoende respect zou tonen tijdens het sociaal overleg. De directie zou ook overheidsgelden voor het reizigersvervoer geven aan de verlieslatende vrachtdivisie.

Meer file

De bond voerde vandaag al actie bij het goederenverkeer van de NMBS. De avondspits op de Belgische wegen is maandag iets vroeger op gang gekomen. Veel erger dan de normale files zou het echter niet mogen worden, volgens Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum.

Voor het treinverkeer in de avondspits worden in Vlaanderen relatief weinig problemen verwacht, in Wallonië zal de hinder groter zijn. "De situatie zal in grote mate vergelijkbaar zijn met die vanochtend, met dat verschil dat we er nu alles aan doen om de reizigers uit Brussel weg te krijgen", zegt Bram De Saedeleer, woordvoerder van infrastructuurbeheerder Infrabel.

De actie van het spoorwegpersoneel in Charleroi zal zich nog altijd laten voelen op de lijn Brussel-Antwerpen. Elk uur worden er een tweetal treinen richting Antwerpen afgeschaft, maar Infrabel probeert die hinder op te vangen door elk uur vanuit Brussel een extra dubbeldektrein naar Antwerpen in te leggen. Die dubbeldektrein rijdt dan ook in omgekeerde richting. Op de lijnen richting kust en Leuven worden er maandagavond weinig problemen verwacht.

Ochtendspits

De treinreizigers ondervonden ook maandagmorgen al hinder. De ochtendspits op de treinen verliep vooral moeilijk in Wallonië en in Vlaanderen werden verschillende treinen op de lijn Essen-Charleroi via Antwerpen afgeschaft.

Er stond ook een kwart tot een derde meer file op de wegen, omdat veel mensen uit voorzorg voor de wagen kozen. Lees ook: Tot 1 miljoen euro verlies voor haven door spooracties

MEER OVER Inge Vervotte