Aardwarmte blijft IJsland voortstuwen

Aardwarmte blijft IJsland voortstuwen

Aardwarmte blijft IJsland voortstuwen

Print
De IJslandse economie kreunt sinds de bankencrisis van oktober 2008. Maar op één terrein is ze niet te stuiten: geothermische energie.

Bij gebrek aan binnenlandse geothermieprojecten kijken IJslandse ingenieursbedrijven steeds meer naar het buitenland. Ze krijgen de steun van de regering en zelfs van de president om projecten binnen te halen.

Industrieminister Katrin Juliusdottir ontving vorige maand de Indiase energieminister Farooq Abdullah met de bedoeling nauwer te gaan samenwerken op het vlak van geothermische energie.

Op de het Wereld Economisch Forum in Tianjin besprak president Olafur Ragnar Grimsson geothermieprojecten met de Chinese premier Wen Jiabao en tekende hij een akkoord voor een project in Binnen-Mongolië. Het IJslandse bedrijf Enex is al actief in Shaanxi in China en is ook betrokken bij het Mongolische project.

Afrika

IJsland kijkt nog verder. "In Oost-Afrika kan het gebruik van geothermische energie verschillende landen van hun energieschaarste verlossen", zegt minister van Buitenlandse Zaken Ossur Skarphedinsson.

Staatsbedrijf Iceland GeoSurvey is een van de bedrijven die op een ruime ervaring kan bogen. Het was al betrokken bij geothermische projecten in meer dan veertig landen, onder meer China, Duitsland, Kenia, Oeganda, Djibouti en Nicaragua. Het is ook verantwoordelijk voor de meeste geothermieopleidingen aan de Universiteit van de Verenigde Naties.

RP (IPS)

.

Nu in het nieuws