Agenten die 26 vrouwen verkrachtten lopen nog vrij rond

Print
Bárbara Italia Méndez werd opgepakt, geslagen, gefolterd en verkracht. Tijdens de zes uur durende rit naar de gevangenis deed de politie meermaals alsof ze haar uit de vrachtwagen zouden gooien. Ze was ervan overtuigd dat ze zou sterven. Later kreeg ze telefoontjes om geen klacht in te dienen. Ze ging in psychotherapie. "Ik was er slechter aan toe dan ik dacht."

Acht jaar geleden kwam het Mexicaanse stadje Atenco in opstand tegen de aanleg van een internationale luchthaven. Vier jaar later sloeg de Mexicaanse politie er een plaatselijke protestactie bloedig neer. Tijdens de zware rellen, die een week duurden, kwamen twee jongeren om, een werd door een kogel getroffen, een ander door een traangasgranaat.

Meer dan tweehonderd mensen werden opgepakt en gefolterd, ook ouderen en mensen met een handicap. Minstens 26 vrouwen werden verkracht. De verzetsleiders kregen zware gevangenisstraffen. Tientallen huizen werden met de grond gelijk gemaakt. De daders lopen nog vrij rond, zeggen activisten.

Vrijspraak

Bárbara Italia Méndez besloot twee jaar geleden samen met tien andere vrouwen haar zaak voor de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten te brengen, een instelling van de Organisatie van Amerikaanse Staten. De Mexicaanse overheid vroeg de commissie de zaak onontvankelijk te verklaren omdat er volgens haar een degelijk onderzoek was geweest en de vrouwen nog verschillende wettelijke middelen hadden om in beroep te gaan.

Uit een rapport van de Mexicaanse staat valt af te leiden dat slechts vijf politieagenten vervolgd waren voor "misbruik van gezag", niet voor seksueel geweld, en dat ze in april dit jaar werden vrijgesproken. "Er heerst totale straffeloosheid in deze zaak", zegt advocate Jaqueline Sáenz van mensenrechtenorganisatie Prodh.

RP (IPS)

.

Nu in het nieuws