Derde assisenweek parachutemoord start met 22 getuigenissen

Print

Derde assisenweek parachutemoord start met 22 getuigenissen

Vandaag is de derde week van het assisenproces over de parachutemoord van start gegaan met 22 getuigenissen op het programma. Clottemans' collega-parachutisten kregen onder meer vragen over de springcapaciteiten en het karakter van de verdachte voorgeschoteld.

De afgelopen weken zijn al 94 van de 166 getuigen die op de lijst van het Openbaar Ministerie staan de revue gepasseerd. De getuigenissen van de valschermspringers vanochtend leverden niet veel extra informatie op. Clottemans werd opnieuw getypeerd als iemand die "veel aandacht" nodig had en "puberaal verliefd" was op Somers."Kebabs"

De belangrijkste getuigenis kwam van Jan Ceulemans, de rigger van Clottemans nadat die in juni 2006 haar reserveparachute had moeten trekken.

"Als je met een paar mensen springt en de reserve moet trekken, dan kan iemand in de groep wel eens volgen in welke richting de hoofdparachute uitgaat om die later terug te vinden", verklaarde hij.

Openbaar aanklager Patrick Boyen vond het vreemd dat Clottemans haar valscherm toen niet kon terugvinden - uiteindelijk vond een boswachter de hoofdkoepel terug in een bos - maar de pilot chute van Els Van Doren drie dagen naar haar fatale val wel kon lokaliseren. De speurders zijn immers van mening dat ze de doorgeknipte pilot chute vanuit de lucht kon volgen alvorens die nadien te gaan zoeken.

"Ik wist totaal niet waar ik moest zoeken", antwoordde de beschuldigde - van wie de slechte landingen in het verleden wel eens "kebabs" werden genoemd. "Men had mij kwalijk genomen dat ik toen geen rekening had gehouden met de windrichting, maar ik was vooral bezig met veilig landen."In afwachting van de pleidooien komen deze week nog familieleden, vrienden en kennissen van onder meer Clottemans, Els Van Doren en Marcel Somers langs. Ook het psychiatrisch verslag over de beschuldigde zal worden toegelicht door de psychiaters die haar hebben onderzocht. Die getuigenissen kunt u morgen overigens live volgen via deze site.

MEEST RECENT