Politie bestrijdt agressie op straat met controles

Print
Turnhout - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in Turnhout 150 personen gecontroleerd. De grootscheepse actie kaderde in de strijd tegen de toegenomen agressie. De nacht voordien nog sleurden jongeren een man van zijn bromfiets.

De voorbije weken zijn regelmatig voetgangers of fietsers in het centrum van Turnhout op straat aangevallen. De politie wil komaf maken met de toenemende vorm van agressie. In de nacht van zaterdag op zondag hebben 27 agenten op strategische plaatsen, zoals op de Grote Markt en het Kasteelplein, in totaal 150 personen gecontroleerd.

“De agenten controleerden altijd de identiteit van de personen. Als er bijvoorbeeld aanwijzingen waren tot het bezit van drugs hebben ze ook personen gefouilleerd”, vertelt Roger Leys, zonechef van de politie Turnhout.

“Het was twee jaar geleden dat we zo’n grote actie hebben uitgevoerd. Toen was er sprake van groepjes jongeren die vanuit Antwerpen afzakten naar Turnhout. Het is de bedoeling om deze acties de komende weekends in Turnhout op regelmatige basis te herhalen.”

Drugs op zak

Tijdens de actie van zaterdagnacht heeft de politie twee geseinde personen en twee illegalen bij de kraag kunnen vatten. Een tiental mensen was niet in het bezit van een identiteitskaart of paspoort. Vier anderen hadden drugs op zak. Een persoon kreeg een proces-verbaal omdat hij een wapen op zak had. De agenten deelden ook een proces-verbaal uit voor weerspannigheid en openbare dronkenschap.

In de nacht van vrijdag op zaterdag, een nacht voor de grootscheepse controle, hadden agressieve dieven nog toegeslagen. Een groepje van vier jongeren probeerde zaterdag om 6u in het centrum van Turnhout een bromfiets te stelen, maar dat mislukte.

Om 6.30u sleurden ze iets verderop een man van zijn bromfiets. Het slachtoffer moest enkele slagen en stampen incasseren. De man is met verwondingen afgevoerd naar het Algemeen Ziekenhuis Turnhout.

Minderjarigen

De politie kon drie van de vier daders inrekenen. Twee minderjarigen mochten het voor de jeugdrechter komen uitleggen. Hun derde kompaan, een meerderjarige, verscheen zaterdag voor de onderzoeksrechter. Een vierde jongere is nog spoorloos.

BART VAN DEN LANGENBERGH

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio