Gemeenteraad neemt financiën OCMW op de korrel

Print
Laakdal - Uit de jaarrekening blijkt dat het OCMW 1.180.000 euro gebruikt heeft van de gevraagde twee miljoen euro. De gemeente wil dat het resterende bedrag terug naar de gemeente gaat. OCMW-voorzitter Mia Van Hirtum zal met de gemeente overleggen over wat er met het resterende bedrag moet gebeuren.
Enkele gemeenteraadsleden hebben scherpe bemerkingen bij de cijfers. “Ik stel vast dat het OCMW 2 miljoen euro vraagt in de begroting, waarvan er slechts 1.180.000 euro gebruikt wordt”, zegt Richard Larmans (sp.a). “De rest wordt gebruikt als buffer en wordt ergens geparkeerd. We zitten dus met 825.000 euro overschotten, welke in feite schuld aan de gemeente is. Zo werkt het niet!”

“Hoe kunnen we de mensen wijsmaken dat de gemeente slecht bij kas zit, als dit boven tafel komt”, klinkt het bij Patrik Vankrunkelsven en Jos Rens van Nieuw&VLD. “De ongebreidelde toename van de kosten voor het OCMW wordt telkens toegedekt met de mantel der liefde. Op 6 jaar tijd is het budget voor het OCMW verdubbeld, dit is wraakroepend.”

Schepen Gerda Broeckx (CD&V/N-VA) nam pas enkele dagen geleden het mandaat op van financiën en kon zich nog niet verdiepen in het dossier. Haar partijgenoot schepen Fons Verdonck zegt dat de gemeente zal bijsturen. “We gaan het budget terugschroeven en het OCMW zal hierin mee moeten gaan. We bekijken welke verplichtingen het OCMW heeft, en wat niet hoeft, gaat er uit!”

OCMW-voorzitter Mia Van Hirtum (CD&V/N-VA) wil in overleg treden met de gemeente om te zien wat er met de overschotten moet gebeuren. “Men geeft hier de indruk dat het OCMW een grote slokop is, maar onze dienstverlening breidt jaar na jaar uit. Wij leveren goed werk!”, verdedigt Van Hirtum zich. “Veel hangt af van subsidies die we al dan niet krijgen. Bovendien staan er nog heel wat projecten op stapel.”

Stefan Helsen
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio