Stadsbestuur valt buurt bij in protest tegen slachthuis

Print
Lokeren - De aanvraag voor een milieuvergunning door het slachthuis lokt zoveel protest uit dat het schepencollege negatief zal adviseren. De buurt hoopt dat het bedrijf nu snel zal verhuizen.

Het slachthuis is al jaar en dag gevestigd in de Oude Bruglaan, met de Durme als achterbuur maar tegelijk in een dichtbewoonde straat. Aanvankelijk een stedelijk bedrijf dat werd geprivatiseerd.

Zes maanden geleden werd De Lokery overgenomen en de slachtcapaciteit opgedreven tot 325 varkens per uur. Met een nieuwe milieuvergunning wil het bedrijf zich in orde stellen met de wetgeving. Voor de buurtbewoners is die aanvraag de rode lap op een stier. 152 bezwaarschriften werden aan burgemeester Filip Anthuenis (Open Vld) overhandigd.

De klachten van de buurt zijn dan ook niet mis. “Van 2u ’s ochtends tot 9u is er aanvoer van varkens. De wet schrijft voor dat de varkens vier uur in de wachtzaal moeten om te ontspannen voor ze geslacht worden. Maar die dieren voelen natuurlijk wel wat er zal gebeuren. Met een mestgeur als gevolg. Als het slachten begint, combineert zich dat en ontstaat een misselijk makende geur. Als we vergeten de ramen te sluiten hangt die geur een ganse dag in huis”, weet buurtbewoner Eddy Hillaert.

“Van 14 tot 24u is er een continue afvoer. Dus 22u per dag is er lawaaihinder van de vrachtwagens, in het bijzonder van het openen en sluiten van de laadkleppen. Ook het huilen van de varkens is hoorbaar. Zo’n bedrijf hoort niet thuis in een woongebied”, verwoordt Hillaert het standpunt van de buurtbewoners. Die overhandigden een petitie aan de burgemeester en kregen meteen te horen dat het schepencollege een negatief advies zal uitbrengen. Het is uiteindelijk de Oost-Vlaamse deputatie die beslist.

Directeur Nick Galle van het slachthuis benadrukt dat het enkel om een regularisatie gaat. “Dit is geen uitbreiding. We willen ons gewoon in orde stellen met de wetgeving.” Hillaert ziet dat anders. “Het bedrijf slacht nu tot 3 200 varkens per dag terwijl het maar een vergunning heeft voor 2 000 varkens per dag. Als het provinciebestuur de vergunning weigert, moet het bedrijf dus de slachtactiviteit verminderen of verhuizen. Wij hopen natuurlijk op het laatste.”

DVR

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio