Dieven stelen 30 inheemse vogels uit Park Peeters

Dieven stelen 30 inheemse vogels uit Park Peeters

Dieven stelen 30 inheemse vogels uit Park Peeters

Print
Zele - De vogelkooi in het Park Peeters in Zele werd voor de derde keer in enkele jaren tijd leeggeroofd. Volgens vogelaar Paul Aerts ging het deze keer om een dertigtal vogels. Hij heeft stilaan genoeg van.

Paul Aerts kreeg de passie voor vogels met de paplepel ingegoten en is verantwoordelijk voor de vogelkooi in het Park Peeters. De kooi werd een zestal jaar geleden gerenoveerd.

“Toen de oude volière er nog stond, was diefstal schering en inslag. Het gebeurde tot twee keer per jaar dat er vogels ontvreemd werden”, zegt Aerts. “Het park werd vernieuwd en er kwam een kooi op een andere en meer zichtbare locatie. Die openheid is echter al een tijdje weg, omdat het groen rondom hoog opschiet."

Vorige week werd voor de derde keer ingebroken in de nieuwe kooi. De daders knipten de draad van de volière open en gingen aan de haal met zo’n dertig vogels, waaronder heel wat distelvinken. Ze waren allemaal eigendom van Paul Aerts. Hij schat dat hij zo’n vierhonderd euro de mist in zag gaan.

“Bijzonder jammer. Ook het feit dat ik dit jaar niet meer zal kunnen kweken, zit me diep. Ik begin er stilaan genoeg van te hebben en denk niet dat ik nog jonge inheemse vogels in de kooi zal plaatsen”, zucht Aerts. “Naar de motieven van de daders heb ik het raden. Misschien stelen ze beestjes om ze te verkopen, ofwel om ermee te kweken.”

Hij stelt voor dat de kooi beter verlicht wordt zodat er meer sociale controle mogelijk is. “De volière bevindt zich in een donkere hoek en ’s avonds zie je nog geen vijf meter ver. Ook een stevigere kooi zou geen slechte zaak zijn. Al lijken de daders altijd wel een manier te vinden om in te breken. Een paar jaar geleden verschaften ze zich toegang tot de kooi door de bouten er met een boormachine uit te halen. We hebben toen andere bouten gestoken waarmee dat niet langer mogelijk zou zijn, maar nu knippen ze de kooi dus open.”

Aerts deed aangifte bij de politie maar heeft er weinig hoop op dat hij zijn vogels nog terug zal zien.

Het Park Peeters heeft wel vaker te kampen met vandalisme. Stenen uit de wandelwegen worden uitgebroken en in de vijver gegooid, een wandelbrug werd een tijd geleden vernield en ook nadarhekken zijn er niet veilig. Ook de nabijgelegen Kloosterstraat kampt met heel wat overlast, zoals vandalisme, vechtpartijen en ongepast rijgedrag. De gemeente Zele wil in de uitgangsbuurt een proefproject opstarten met vaste camera’s om de problematiek in te dijken.

Steven Tindemans

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio