Contador wacht wellicht schorsing van één jaar

Een collega van Tourwinnaar Alberto Contador (foto) heeft voor een positieve test op clenbuterol tijdens de Ronde van Mexico één jaar schorsing gekregen. Deze straf voor de Italiaan Alessandro Colo geeft een indicatie voor wat Contador te wachten staat.

ghouben

De normale schorsing voor een eerste dopingvergrijp bedraagt twee jaar. Colo (ISD-Neri) kreeg strafvermindering omdat het Italiaans Antidopingcomité (CONI) hem geloofde.

Zoals Contador beweert ook Colo dat de positieve test veroorzaakt is door het eten van vervuild vlees. Alberto Contador testte op 21 juli positief op clenbuterol. Belangrijk in de uitspraak ten overstaan van Colo is dat blijkbaar aangenomen wordt dat vervuild vlees kan leiden tot een positieve test op clenbuterol.

Hoewel de normale straftermijn werd gehalveerd, vindt Colo de uitspraak niet eerlijk omdat hij niet de intentie had zich te doperen: "Een bioloog en advocaat die ik inhuurde, ontdekten dat achttien procent van het vlees in Mexico wordt behandeld met clenbuterol. Het CONI geloofde mij, maar het Wereldantidopingagentschap WADA acht elke renner verantwoordelijk voor wat hij eet en drinkt. Daarom konden ze mijn schorsing enkel halveren", aldus Colo.

Meer sportnieuws