Antwerpse beiaardier schrijft mooiste compositie

Print
Antwerpen - De Antwerpse stadsbeiaardier Geert D’hollander heeft met zijn compositie Ciacona de internationale compositiewedstrijd gewonnen die het Algemeen- Nederlands Verbond (ANV) organiseerde naar aanleiding van ‘500 jaar beiaard’.

Naar aanleiding van 500 jaar beiaardmuziek in de Lage Landen werd het enige instrument dat de Oud- Nederlandse cultuur heeft voortgebracht, het voorbije jaar extra in de kijker gezet.

Dat gebeurde met concerten, allerhande publicaties en een internationale beiaardcompositiewedstrijd, ingericht door het ANV ter promotie en wereldwijde erkenning van ‘onze’ torenmuziek.

De Antwerpse stadsbeiaardier Geert D’hollander kwam als laureaat uit de wedstrijd en mocht afgelopen weekend de ANV Visser-Neerlandia Prijs voor Muziek 2010, ter waarde van 10. 000 euro, in ontvangst nemen.

“Grensverleggend”

De Nederlands-Vlaamse jury beoordeelde 36 werken afkomstig uit 12 landen en vond Ciacona in alle opzichten grensverleggend en van een groot vakmanschap getuigen.

Ciacona wordt een uiterst muzikaal, maar technisch moeilijk stuk genoemd. Een compositie met ambitie die de beiaardwereld een stap vooruit laat maken.

Het werk zal op bladmuziek worden uitgegeven door de Vlaamse Beiaard Vereniging en de Nederlandse Vereniging voor Klokkenspel.

GeD

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio